Skip to main content

De prachtige MRT van Daan Park in Taipei verheft de lat voor metrostations overal

Taipei is de thuisbasis van een van de beste metrosystemen ter wereld - en het is niet alleen vanwege de efficiëntie, betrouwbaarheid en indrukwekkende toewijding aan netheid. De Taipei Metro, ook bekend als de MRT, voltooide onlangs het MRT-station Daan Park, een weelderig, licht gevulde station dat de lat voor massadoorvoerarchitectuur overal opheft. Het prachtige metrostation, ontworpen door de plaatselijke firma Che Fu Chang Architects, bevindt zich in de grootste groene ruimte van de stad en voelt eerder aan als een broeikas dan een halte van het openbaar vervoer.


Het MRT-station Daan Park ligt in het groene en uitgestrekte Daan-bospark en is in november 2013 voltooid als onderdeel van de uitbreiding van de Rode Lijnen. In plaats van een andere saaie en gemeenschappelijke "luciferdoosje" -achtige metro ingang te installeren, heeft de overheid Che Fu Chang Architects opdracht gegeven om een ​​station te ontwerpen dat de gebouwde omgeving combineert met de natuur en dient als een overgangsruimte tussen de ondergrondse metro en het bovengrondse park. Gewikkeld in beglazing op volledige hoogte en voorzien van groen zowel van binnen als van buiten, is het met licht gevulde station veranderd in een levendige burgerhub met een verzonken tuin die ook heeft geholpen het voetverkeer naar Daan Forest Park te vergroten.

Gerelateerd: Mooie Mashrabiya-achtige metalen gevel Transformeert metrostation in een gloeiende lantaarn in Amsterdam

Gebogen vormen domineren het ontwerp, van de hoge, gewelfde plafonds en gebogen glazen vliesgevels tot de verzonken halfronde binnenplaats en tuin die de voetafdruk van het ondergrondse platform naar buiten uitbreidt. Een verhoogd plein en prachtige waterpartijen, waaronder een zwembad, fontein en waterval die verkeerslawaai dempen, rinkelen op de binnenplaats. "Terwijl reizigers uitstappen op het station, zullen ze worden gedreven door hun biologische instinct, op zoek naar zonlicht en wind om hun weg naar het park te banen", schrijven de architecten. "De overgang van binnen naar buiten zorgt voor de vreugde van de natuur en uiteindelijk maakt het dagelijkse woon-werkverkeer een prachtige reis."