Skip to main content

Japanse kleuterschool ontworpen om regenwater op te vangen en kinderen te laten verwennen met plassen

Splish-spetteren in plassen na een goede regen is een favoriete tijdverdrijf van kinderen over de hele wereld. Maar wat als het plezier zou kunnen gebeuren op school? Architect Hibino Sekkei bracht de vrijheid van plas-springen naar binnen bij het ontwerpen van de Dai-Ichi Preschool in Kumamoto, Japan. De binnenplaats van de innovatieve kleuterschool was ontworpen om regenwater op te vangen, zodat kinderen na elke stortbui in een enorme plas met zwembad konden springen en spelen.


Regen kan een echte spelbreker zijn als het de speeltijd buiten in de weg staat. In plaats van de kinderen van de Dai-ichi Yochien Preschool te dwingen om binnen te blijven op regenachtige dagen, heeft Hibino Sekkei een manier ontworpen waarop de regen het plezier nog groter maakt.

Op droge dagen kan de binnenplaats, die wordt blootgesteld aan de lucht, worden gebruikt voor sporten zoals softbal, badminton of volleybal, evenals een ontmoetingsplaats of een buiten klaslokaal.

Maar wanneer de regen komt, gebeurt de magie. De vloer van de binnenplaats was ontworpen met een lichte helling naar het midden van de ruimte, die regenwater verzamelt tijdens grote stortbuien. Kinderen kunnen dan spelen in het plaszwembad zonder modderig of vies te worden, binnen de grenzen van de kleuterschool. In de winter kan de binnenplaats nog meer magie ondergaan en worden omgetoverd tot een binnenijs!

Het geheel van de kleuterschool werd ontworpen om creativiteit en spel te bevorderen, in een open plattegrond die flexibiliteit en uit de doos plezier mogelijk maakt. Partities in plaats van wanden maken socialisatie en delen tussen klassen mogelijk, en kinderen brengen hun eigen meubels mee, wat de uitstraling van de school in de loop van de jaren kan veranderen.

Maar veruit de centrale focus ligt op de multifunctionele binnenplaats waar kinderen kinderen kunnen zijn!

+ Hibino Sekkai

via Spoon & Tamago