Skip to main content

Deze wolkenkrabber is een duurzaam datacenter in IJsland

Het is moeilijk om je hoofd erover te wikkelen hoeveel data daar wordt opgeslagen - elke klik, elke e-mail, elk Instagram-bericht - wordt opgeslagen en opgeslagen op een server. In feite overschrijdt globaal IP-verkeer tegen 2017 de drempel van zettabyte. Deze wolkenkrabber, gelegen in IJsland, is ontworpen om de vraag aan te pakken waar al die gegevens zullen worden opgeslagen. De toren fungeert als een massief cilindrisch moederbord dat enorme hoeveelheden gegevens op een duurzame manier kan opslaan.

Het concept is ontworpen om zich om verschillende redenen in IJsland te bevinden: ten eerste, de koelere temperaturen in IJsland helpen de toren op een natuurlijke manier koel te houden. IJsland is ook gunstig gelegen tussen Europa en de VS - twee grote gegevensgebruikers. Het land is ook rijk aan groene energie, dus het datacenter kan voor 100% worden aangedreven door duurzame bronnen.

Volgens de ontwerpers: "Ons project is een visie van hoe zou het een toekomstig groen datacentrum in IJsland kunnen zijn. Een datacenter is vaak een groot industrieel gebouw zonder een significante architectonische connotatie, een grote anonieme container. Het belangrijkste probleem van ons project is het onderzoeken van een nieuwe morfologische oplossing die zowel de complexiteit als het belang van het gebouw waarin we onze gegevens bewaren, kan weergeven. Bovendien bedenken we de configuratie van het datacenter om het gebruik van de beschikbare hernieuwbare energie te maximaliseren en ook om hergebruik op een duurzame manier mogelijk te maken. "

Gerelateerd: Winnaars aangekondigd voor de 2015 eVolo Skyscraper Competitie

De toren is hol, met alle componenten aan de buitenkant bevestigd. Het holle interieur helpt de koellucht efficiënter te werken en biedt ruimte voor onderhoud. Verwarmde lucht wordt ofwel uit de bovenkant van de cilinder verdreven, zoals een schoorsteen, of hergebruikt door de laboratoria en kassen in de kelderruimte.

Het concept won de derde plaats in de 2016 eVolo Skyscraper-competitie. Het ontwerp is gemaakt door Valeria Mercuri, Marco Merletti.