Skip to main content

Richardson Apartments: het betaalbare betaalbare project van David Baker in Hayes Valley toont designenthousiasten bij AIA Homes Tours

Het is eerlijk om te zeggen dat het werk van David Baker + Partners Architects (DB) een jaarlijkse favoriet is van de architectuur en het stadsfestival AIA Home Tours in San Francisco. De consistente line-up van David Baker op de selectie is een bewijs van het boeiende, toonaangevende designtalent van het bedrijf. Dit jaar waren we in voor een traktatie met de Drs. Julian en Raye Richardson Apartments, die nu de kruising van Gough en Fulton bekronen, vullen een van de stedelijke gaten tussen het Civic Center en Hayes Valley in - lees verder voor een kijkje aan de binnenkant!

Foto door Bruce Damonte

Een van de meest indrukwekkende aspecten van de Richardson Apartments is dat alle 120 inwoners vroeger dakloos waren. David Baker grapte dat dit zijn meest dankbare klanten zijn, en het is duidelijk dat de beste therapie voor deze specifieke demografie een plaats is die ze thuis kunnen noemen!

De site is ontwikkeld door Community Housing Partnership (CHP) en maakt deel uit van de diagonale strook land die zichtbaar werd toen de Central Freeway 10 jaar geleden werd verwijderd. Hayes Valley heeft sindsdien reparaties ondergaan en DB merkte op dat het ontwerp net zo belangrijk is om 'de stad weer samen te naaien' als het gaat om het huisvesten van daklozen.

Foto door Piper Kujac voor Inhabitat

Anders dan de meeste ontwerpbureaus, helpt DB vaak potentiële commerciële huurders om de beste fit voor de gemeenschap te vinden. Hayes Valley Bakeworks, nu gelegen op de hoek van Gough en Fulton, is zo'n huurder, met als wederzijds voordeel dat het naast enkele van de voorheen dakloze arbeiders staat die ze trainen. Bakeworks is het geesteskind van Toolworks, een organisatie die in 1975 werd opgericht en nog steeds een jobtraining biedt voor degenen die het het hardst nodig hebben.

Foto door Piper Kujac voor Inhabitat

De beroemde landschapsarchitect Andrea Cochran bracht een groene duim naar de binnenhof en speelde de bestaande betegelde muurschildering af die eerder het decor vormde van een parkeerplaats op het terrein. Kubusvormige houten banken gemaakt van Monterey Cypress uit het Presidio van Green Waste Recycle Yard worden gecombineerd met vrijdragende buitentafels van Concreteworks, en een scherm van geregenereerd stedelijk hout wikkelt de blootgestelde trap op de binnenplaats. Complimenterend aan de binnenplaats zijn industriële brievenbuspaviljoens en een balie met teruggewonnen hout bedekt in de lobby, gefabriceerd door Pacassa Studios in West Oakland. Een andere plaats van respijt ligt bovenop de ontwikkeling, waar dakplanten wachten op de nieuwste stadstuinders van de stad, compleet met hun eigen irrigatiesysteem.

Foto's door Bruce Damonte

In tegenstelling tot de flora-oase binnenin, is de buitenkant voorzien van bekleding van Rheinzink (Galvalum) met inzetpanelen van FSC-gecertificeerd Ipe-hout, en stucwerk langs Gough, waardoor een gewatteerd effect wordt gecreëerd dat het stedelijk textielmotief afslaat.

Hoewel we niet in staat waren de daadwerkelijke wooneenheden te bezoeken (omdat ze allemaal snel bezet waren), leerden we enkele projectuitdagingen achter de schermen van architect David Baker zelf. Baker beschreef hoe sommige van de naburige condo-eigenaars aanvankelijk bezorgd waren over het hebben van woningen met een laag inkomen die naast hun eigen substantiële vastgoedbeleggingen werden gebouwd. Maar niemand protesteert tegen het eindproduct - en als er iets is, zullen particuliere huiseigenaren / ontwikkelaars een stap verder moeten gaan om te voldoen aan het ontwerpniveau en de bijdrage die dit gebouw de gemeenschap biedt.