David Brower Center is een sociale non-profit communityhub

Het David Brower Center in Berkeley, Californië, herbergt een groot aantal non-profitorganisaties die zich inzetten voor het milieu en sociale rechtvaardigheid. Maar het goede werk dat in het gebouw gaande is, gaat veel verder dan wat de huurders doen - het hele centrum is ontworpen volgens de LEED-platina-normen en omvat energie-efficiënte systemen, de opwekking van hernieuwbare energie, het gebruik van gerecycleerde materialen, opvang van regenwater en zelfs een biologisch gastronomisch restaurant gelegen op het terrein. Het unieke ontwerp dient als een model voor zowel duurzame architectuur als een uitvalsbasis voor gemeenschapsgerichte organisaties.


Foto © Tim Griffith

Het David Brower Centre zonder winstoogmerk is een gemengd gebouw van 50.000 m², speciaal ontworpen voor non-profitorganisaties die zich inzetten voor de bevordering van een rechtvaardige en ecologisch duurzame samenleving. Gebouwd met de bedoeling om gelijkgestemde organisaties te huisvesten, en een ruimte te bieden om hun creativiteit en geest te koesteren, werd het centrum ook ontworpen om even duurzaam te zijn en te voldoen aan de LEED-platina-certificering. Het centrum werd gebouwd naast Oxford Plaza, een betaalbare woonwijk met winkelruimte op de begane grond en grenzend aan een openbaar vervoerscentrum.

Het gebouw wordt gebruikt als kantoorruimte voor meer dan 30 nationale en internationale groepen en activisten die werken aan alles van duurzaam onderwijs in scholen tot gezonde riviersystemen, tot ecologische diversiteit en de bescherming van regionale landbouw. Evenementruimte is beschikbaar voor verhuur, evenals voor lokale kunst en culturele tentoonstellingen. Een biologisch restaurant genaamd Gather is ook gevestigd in de ruimte en biedt biologische vegetarische maaltijden voor zowel lunch als diner.

Afbeelding leiden © David Brower Center


Foto © Tim Griffith

Duurzame bouwstrategieën zijn er in overvloed en over het algemeen wordt verwacht dat het gebouw 60-80% minder energie verbruikt dan een typisch kantoorgebouw van deze omvang. Inbegrepen in het ontwerp van het gebouw is een fotovoltaïsch systeem voor zonne-energie dat fungeert als zonnescherm, opvang van regenwater, gebruik van gerecycleerde materialen, niet-giftige en gezonde materialen, passief zonne-energieontwerp, hoogrendementverlichting, natuurlijke ventilatie, CO2-sensoren, 100% daglichttoetreding voor alle kantoren, en meer. Het centrum heeft ook een uniek webgebaseerd dashboard voor het publiek en huurders om verschillende datafeeds te monitoren, zoals zonne-energie, energieverbruik, watergebruik en aardgasverbruik.

Het ontwerpteam voor het David Brower Center omvat een grote groep bouwexperts, waaronder de in San Francisco gevestigde Daniel Solomon van Solomon ETC-WRT als de belangrijkste architect, Loisos en Ubbelohde, de partners van Tipping Mar + voor structurele engineering, en Equity Community Builders zoals de ontwikkelaar.

Loading...