Skip to main content

David Chipperfield wint competitie om geavanceerd nieuw Nobelcentrum in Stockholm te ontwerpen

De Britse architect David Chipperfield is net gekozen om een ​​nieuw centrum te bouwen voor de meest prestigieuze eer van Stockholm, de Nobelprijs. Chipperfield's elegante ontwerp voor het nieuwe Nobelcentrum, genaamd Nobelhuset, zegevierde over voorstellen van vele opmerkelijke bedrijven zoals OMA, Herzog & de Meuron, BIG, Wingardh Arkitektkontor en Johan Celsing Arkitektkontor.

Slated voor het Blasieholmsudden schiereiland, het gebouw zal een verscheidenheid aan expositieruimtes en vergaderzalen, een bibliotheek en natuurlijk een uitgebreide auditorium, waar de jaarlijkse Nobelprijs ceremonie erkent vooruitgang in wetenschap en cultuur. Binnen opent een grote transparante begane grond voor bezoekers en creëert een aantrekkelijke stedelijke gemeenschap ruimte. De buitenkant van het gebouw is een briljante mix van glimmende verticale messing en glazen panelen, die een waardige verfijning uitstralen die een dergelijke vooraanstaande gebeurtenis waardig is.

Gerelateerd: David Chipperfield wint Musee Des Beaux-Arts Design Competition met transparant, Saw-Toothed Design

Volgens de juryvoorzitter en de directeur van de Nobelprijs, Lars Heikensten, koos de jury unaniem voor het ontwerp van Chipperfield vanwege de open en benaderbare aanpak, die zij voelden als de geest en boodschap van de prijs zelf. Hij legt uit: "De jury vindt de lichtheid en openheid van het gebouw erg aantrekkelijk en in overeenstemming met de expliciete ambitie van de Nobelprijs voor het creëren van een open en gastvrij centrum voor het grote publiek."

Het Nobelcentrum wordt naar verwachting in 2018 voltooid; Naast het hosten van een van 's werelds meest opmerkelijke prijsuitreikingen in december, bevat het ook een aantal educatieve evenementen en verschillende openbare activiteiten gedurende het hele jaar.

+ David Chipperfield