Skip to main content

David Chipperfield onthult geschaalde ontwerpen voor het Nobelpaleis van Stockholm

De Britse architect Sir David Chipperfield heeft na maandenlange opstanden wijzigingen in zijn controversiële ontwerpen voor het Stockholm Nobelpuntencentrum onthuld. Hoewel het? 125 miljoen project nog steeds het oorspronkelijke prijswinnende 'Nobelhuset'-concept zal behouden, is het voorstel' aanzienlijk ingekrompen '. Het prachtige gebouw in glas en messing is gelegen aan de centrale waterkant van Stockholm en biedt een' elegante omgeving ' "Voor de Nobelprijs-prijsuitreikingen en aanverwante activiteiten.


Toen Chipperfield vorig jaar het bod op het Nobelpaleis won, kregen zijn originele ontwerpen zowel lof als controverse. Gemeenteraadsleden bekritiseerden de omvang en de glanzende esthetiek van het voorgestelde gebouw als onverenigbaar met de historische omgeving van de stad. Als reactie hierop heeft Chipperfield het ontwerp herzien, waarbij de hoogte en lengte van het gebouw zijn verkleind en er meer prioriteit is gegeven aan openbare ruimten.

Gerelateerd: David Chipperfield wint concurrentie om verfijnd nieuw Nobelcentrum in Stockholm te ontwerpen

"Hoewel het fundamentele concept van het 'Nobelhuset' hetzelfde blijft, is het gebouw aanzienlijk in omvang verminderd, 'zegt Chipperfield. "Het heeft nu een duidelijkere indeling in een basis-, midden- en bovenverdieping die betrekking heeft op de omliggende gebouwen op het schiereiland Blasieholmen." Het aangepaste ontwerp aan het water vervangt de ondergrondse parkeergarage en oprit met een openbaar plein en herontwikkelt het Nobel Auditorium tot beter dienen prijsceremonies en openbare vergaderingen. Het Nobelcentrum is gepland voor inauguratie in 2019.