Skip to main content

HET PANEELHUIS VAN DAVID HERTZ

Het bouwen van gebouwen met industriële overblijfselen lijkt de laatste tijd een trend te zijn. We hebben recent de LOT-EK's vliegtuigrompbibliotheek gedekt en een paar maanden geleden hoorde je misschien het 747 Wing House - een Malibu-thuis gemaakt van een gedemonteerde Boeing 747-200 (zie vliegtuigfoto's na de sprong).

Dezelfde architect die het Wing House uitvoerde, ontwierp ook een andere woning die op het thuistournecircuit was tijdens de CA Boom-show van dit jaar. Ik hoorde al geruime tijd over het Panel House van David Hertz Architects, dus toen ik zag dat het tijdens CA Boom te bekijken was, sprong ik in de bus.

Waarom wordt het het panelhuis genoemd? Omdat het is gemaakt van geprefabriceerde industriële koelpanelen.

De panelen zijn vervaardigd uit 6 inch dik schuim dat is bekleed met dun aluminiumplaat dat is geverfd met een Kynar-verfafwerking. De 6-inch dikke panelen zijn 30 inch breed x 30 voet lang en wegen minder dan honderd pond per stuk ... ze oriënteren zich verticaal met een in elkaar grijpende verbinding en worden op de vloerplaat op de vloeren geschroefd. De panelen zijn ontworpen met een doffe aluminium afwerking waardoor een oppervlak ontstaat met een subtiele reflectie van de veranderende kleuren van de lucht en zonsondergangen.

The Panel House ligt direct aan het strand van Venetië, op slechts een steenworp afstand van de oceaan, en bevindt zich boven de promenade van Venetië, een notoir geweldige plek voor mensen kijken (wat onvermijdelijk een favoriet tijdverdrijf van de toekomstige bewoners van deze meestal glazen woning zal zijn). We kwamen van de achterkant op het maaiveld, waar een begeleider zich voorbereidde om de glazen schuifwand aan de strandzijde van het gebouw te activeren. Het raam van twee etages begon langs het wormwielaandrijvingssysteem omlaag te glijden, zodat tegen de tijd dat we de trap naar de hoofdverdieping beklommen de hele westelijke kant van het huis wijd open stond voor de zeebries.

Twee problemen komen voort uit het hebben van een dergelijke transparante façade op het westen, de behoefte aan meer privacy en de implementatie van zonnemodulatoren. Een systeem van aluminium lamellen was ontworpen om beide problemen te bestrijden, de zonnewinst te minimaliseren en de gewenste privacy te bieden.

Naast trappen wordt de verticale circulatie aangepakt door het gebruik van een glazen pneumatische lift. De lift is de snelste en gemakkelijkste toegang tot het dak met fotovoltaïsche panelen, zonnepanelen en een oneindig zwembad.

Het zwembad leek niet echt 'oneindig' te zijn, maar het uitzicht op de Pacific deed het zeker ...

Het Panel House was een indrukwekkende plek, zelfs in zijn ruwe staat. De hele structuur voelt als een mechanisme voor interactie met de elementen - met name bij het gebruik van passieve en actieve natuurlijke ventilatie van de zon (om nog maar te zwijgen van de unieke voordelen van warmte-opslag van heavy-duty koelkastpanelen). Het extreme buitenleven is misschien niet zo gezellig op een mistige winterdag in Venetië, maar op een heldere dag klinkt het geluid van de mogelijkheid om de westmuur of het zwembad aan het zwembad te verwijderen helemaal niet slecht.