Skip to main content

LEED Platinum Bagley Classroom Doelstellingen voor Passiefhuis en Net Zero Energy

De nieuw geopende Bagley Classroom aan de Universiteit van Minnesota Duluth krijgt heel veel extra punten voor duurzaam ontwerp. Het LEED Platinum-gebouw fotografeert niet alleen voor passiefhuiscertificering, maar is ook netto-nul-energie. Het 2000 vierkante meter klaslokaal is vrijwel een encyclopedie van groene ontwerpeigenschappen waarin architect David Salmela esthetische criteria en prestaties bij het bouwen samensmeedde. Van het groene dak tot het passieve en actieve zonnestelsel, groene materialen en de modernste bouwtechnieken, het klaslokaal wil het model zijn in duurzaam ontwerp voor de kille Noordelijke Verenigde Staten.

De lijst met de prestaties van het gebouw is opmerkelijk. De kern van het project is de superefficiënte muren, die zijn gemaakt van 16 inch aan structurele geïsoleerde panelen of SIP's. Gebouwd volgens de energienormen van het passiefhuis, vertrouwt het gebouw op zijn bewoners om het verwarmd te houden. Op het zuiden gerichte ramen voor zonnewarmte en een elektrische boiler zijn opgenomen om de energiebehoefte terug te brengen tot slechts 10% van een typisch gebouw. Het geïntegreerde zonnepaneel dat het klaslokaal bekroont, produceert genoeg energie om de vraag van het gebouw te compenseren, en creëert een netto-energieproject dat een jaar van gebruik zal duren om te certificeren.

Om het LEED-platina-certificaat te behalen, deed het project zijn uiterste best om site- en materiaalgevoelig te zijn. Bouw op een ongebruikt volleybalveld, het gebouw is bekleed met gerecycled zink en ingelijst met teruggewonnen houten balken. De rij ramen en zonnebuizen zorgt ook voor veel daglicht. De helft van het dak van het klaslokaal is bedekt met groen om de binnentemperatuur te helpen behouden en biodiversiteit aan de campus toe te voegen. Andere middelen werden ook zorgvuldig overwogen, waardoor het gebouw 87% minder water kon verbruiken dan een gemiddeld universiteitsgebouw - grotendeels door de integratie van composteertoilettechnologie.

Het geïntegreerde ontwerp is zorgvuldig uitgebalanceerd om het karakter van het gebouw te verbeteren, en laat zien hoe hedendaagse architectuur kan gedijen in het streven naar duurzaam ontwerp.

+ Salmela Architect

Leid foto © Paul Crosby