Skip to main content

Eco-park aan het park, met een glooiende faƧade

The Nursery in the Park is een gevoelig ontworpen en geplaatst gebouw in het hart van een oud park in de stad Zaragoza, Spanje. Santiago Carroquino Arquitectos richtte zich op het creëren van een kleuterschool met een duurzaam karakter die speelsheid uitstraalt maar de natuurlijke omgeving van de omgeving minimaal verstoort. Van de fa? Ade tot het groendak tot het behoud van inheemse bomen, de kleuterschool mengt de grenzen tussen de natuur en het bouwen en biedt een veilige, lichte en luchtige plek voor kinderen om te spelen en te leren.

De prachtige gevel van het gebouw bestaat uit een reeks geprefabriceerde, doorschijnende, polycarbonaat gekleurde platen. Het wandsysteem vult het interieur met diffuus licht en verzacht de buitenkant met een natuurlijk gestemde verticaliteit die doet denken aan de omringende bomen. De panelen zijn off-site gebouwd om de constructie te versnellen.

Een uitgebreid groendaksysteem biedt meerdere voordelen door de biodiversiteit van parken te behouden, het gebouw te isoleren en als een akoestische buffer voor de stad te fungeren. Het dak heeft ook ingebouwde thermische zonnepanelen om de verwarming te helpen aanvullen.

Meerdere binnenplaatsen en open doorgangen vermengen de binnen- en buitenruimtes en bieden een verzorgende omgeving voor kinderen om te verkennen. Het interieur heeft een zeer aanpasbaar wandsysteem dat kamers kan omzetten van enkelvoudig naar meervoudig gebruik. De wanden zijn voorzien van een geharde glazen lambris die de kamers hygiënisch en gemakkelijk schoon te houden houdt, waardoor de reinigende chemicaliën worden verminderd. Nieuwe ronde ramen hebben luiken die licht en geluid regelen terwijl ze licht naar de kamers richten.

De architecten leggen dat uit "Toont alles in een diep respect voor het milieu, als een van de leerwaarden voor de kinderen als nieuwe leden van onze samenleving." Een krachtig statement over de invloed van duurzaam bouwen in de samenleving.