Skip to main content

Belfort Sportcentrum met een groen dak is een glanzende nieuwe stedelijke katalysator in Frankrijk

Architectuur heeft een manier om een ā€‹ā€‹plek te transformeren, wat een van de hoofddoelen was voor het nieuwe sportcentrum Belfort in Frankrijk. Gelegen in een voormalig defensief fort, werd de 1.163 vierkante meter grote ruimte ontworpen door Archi5 als een "stedelijke katalysator" in een overgangszone van de stad. En het heeft ook iets van een eco-ethos, gezien het grote groendak en de dynamische, lichtdoorlatende, doorschijnende gevel.


Het uitgestrekte sportcentrum is gedeeltelijk verscholen in een heuvel en bedekt met een enorm groen dak dat het mogelijk maakt om op te gaan in het omliggende park - een steunpilaar voor openluchtrecreatie. Deze aangelegde ruimte regelt ook de afvloeiing van hemelwater en isoleert het gebouw, dat in combinatie met de doorschijnende gevel waardoor daglicht binnendringt in het interieur, de (ongetwijfeld zware) energiebelasting van de installatie doet afnemen.

Het centrum van Belfort biedt niet alleen een belangrijke bestemming voor sportactiviteiten, maar biedt ook een verbinding met de Vogezen en het kasteel van Belfort. 'S Nachts blijft het verlicht wanneer er evenementen plaatsvinden, waardoor het een soort "baken" of "vuurtoren" wordt voor de stedelijke gemeenschap.

+ Archi5

Foto's © Fabien Terreaux en Amoor Maadi