Skip to main content

RESIDENCE: A House with A Tree Tattoo

Meestal, wanneer we de hoeveelheid of de intensiteit van het licht willen beperken terwijl deze naar onze huizen stroomt, installeren we jaloezieën of hangen gordijnen op. Niet zo met deze huisuitbreiding in Victoria, Australië ontworpen door Andrew Maynard Architects. De eigenaren van het huis wilden een keuken en leefruimte aan hun huis toevoegen die vol met natuurlijk licht zou zijn - een wens die gemakkelijk te maken had met glazen gevels die het licht konden laten instromen. Echter, om het interieur te redden van bakken in zonlicht en om te voldoen aan lokale voorschriften, besloot Andrew Maynard Architects om een ​​richtsnoer uit de natuur te nemen en grote, boomvormige stickers te bevestigen die het licht zouden filteren als het het interieur binnenging. Met deze slimme toevoeging krijgt het interieur veel daglicht door statische "boomtakken" die het hele jaar door schaduw en ingetogen privacy bieden.

Bedoeld om meer te voelen als een overdekt dek in plaats van een afgesloten ruimte, een hoek van de extensie maakt gebruik van tweevoudige deuren die het mogelijk maken om de extensie volledig open te stellen voor de buitenlucht. Het voltooide project toont een volledige keuken, maar laat de ruimte anders open en flexibel voor verschillende doeleinden en wordt gemakkelijk een verzamelplaats voor buitenevenementen.

De wens van de klant voor een zonovergoten interieur daagde de architecten uit om een ​​constructie te maken die zowel in de winter als in de zomer energiezuinig en comfortabel was. Aangezien dit huis zich op het zuidelijk halfrond bevindt, zorgden de architecten voor extra beglazing op de zuidelijke volledig glazen gevel om warmteverlies in de winter te minimaliseren. De architecten lieten ook een horizontale gleuf achter op de noordgevel die bedoeld is om zonlicht in de winter te vangen en tegelijkertijd de hoge zomerzon te blokkeren. Het huis heeft ook kleine ramen in de noordwestelijke hoeken en zuidoostelijke hoeken die helpen om een ​​briesje door het huis te maken dat het in de zomer zal helpen afkoelen.

De architecten beschrijven het concept voor de boomtattoo als een methode om gefilterd licht te maken dat op het lagere niveau een volledig zicht biedt - en privacy creëert voor het bovenste niveau. De duurzaamheid van de sticker creëert in feite een statische boom die nooit te klein zal zijn om effectieve schaduw te bieden of te groot, zodat deze een verplichting wordt. We zijn nog steeds fans van echte bomen, omdat ze schaduw bieden en verwijder koolstofdioxide en hoop dat de eigenaren van het tehuis zullen overwegen er een te laten groeien. De oplossing van Andrew Maynard is echter zeker mooi en geniaal voor de korte termijn.