Skip to main content

De Branch-like Facade Meanders van het Nieuw Leydenhuis als een muur van de Canyon

Ben je dol op of haat je de piekerige, abstracte façade van 24H-Architecture's Nieuw Leyden House? Ontworpen om te lijken op een "kloof" in overeenstemming met een techniek die wordt gebruikt om het gebouw te laten overstromen met veel natuurlijk licht, is de gevel ofwel een speelse overmaat ofwel een absurde verspilling - afhankelijk van ieders smaak. Beperkt door de ruimte, zijn deze twee huizen gebouwd rond een centrale binnenplaats met een "kloofwand" die in het licht spoelt.

Hoewel er geen vergunningbeperkingen waren voor een van de individuele huizen en 24H-Architecture de volledige vrijheid had om vrij te bouwen, zijn de straten in deze Leidse wijk wemelt van gebouwen en is er weinig ruimte voor uitbreiding. In plaats van kleine blokhuizen te forceren, creëerden ze een meanderend canyoneffect door de huizen rond de binnenplaats te wikkelen met een transparante grensmuur. Voor privacy, of tijdens de avonden, kan deze kloofwand ook worden gesloten.

De architecten gebruikten gecertificeerd hout in de constructie van het gebouw, maar critici kunnen de gevel nog steeds in vraag stellen. Hoewel we het speels vinden en niet te verspillend, waren bepaalde lezers bij Arch Daily niet zo overtuigd. Een persoon vergeleek de geprojecteerde stukken, die zijn opgebouwd uit cortenstaal, met 'spaghettibandjes'.