Skip to main content

Stark White Townhouse in Zweden staat in Defiant contrast met zijn stoĆÆcijnse buren

We hebben eerder het werk van Elding Oscarson gepresenteerd, en net als zijn verbijsterende No Picnic-renovatie, is dit heldere witte herenhuis een stukje architectuur dat de omgeving uitdaagt. Met duidelijke tegenslagen met zijn stoïcijnse buren Landskrona in Zweden, het huis opvalt als een zere duim en maakt een duidelijke stempel op de anders slaperige buurt. Ondanks dat hij maar 125 vierkante meter heeft om mee te werken, kon de ontwerper voldoen aan het verzoek van de huiseigenaar om voldoende muurruimte te hebben om hun kunst op te hangen door verticaal te bouwen, terwijl natuurlijke verlichting en geïsoleerd glas dienen om het energieverbruik van het gebouw te verminderen.


Hoewel het huis van buitenaf klein lijkt, gaf Elding Oscarson het drie verdiepingen, gekamd door een gezellige binnenplaats op het dak. In plaats van het stedelijke rijk buiten het herenhuis te blokkeren, zorgt een enigszins transparant gaas voor een zekere continuïteit, evenals voor veel natuurlijke verlichting. De ramen bestaan ā€‹ā€‹uit hoogwaardig geïsoleerd glas dat de bescheiden CO2-voetafdruk van het gebouw garandeert. Inherent verschillend van de historische gebouwen aan weerszijden ervan, valt het herenhuis, dat in 2009 werd voltooid, absoluut op. Hoewel dat de stoïcijnse Zweden misschien niet zal bekoren, denken we dat duurzaamheid alle aandacht nodig heeft die het kan krijgen.