Skip to main content

East House is een groene renovatie zonder verwarming of airconditioning in Australiƫ

Het is niet ongehoord dat huizen zonder A / C in een koelere klimaten kunnen zijn, maar om ook zonder verwarming te zijn, is enige serieuze ontwerpvaardigheid vereist. The East House in Byron Bay, ten zuiden van Brisbane, is een duurzaam gerenoveerde woning die optimaal gebruik maakt van passief zonne-ontwerp. Built-Environment Practice gebruikte daglicht, thermische massa, een strakke envelop en houtscherming om de noodzaak van zowel airconditioning als verwarming in dit huis aan de kust te elimineren.

De East House Byron Bay was oorspronkelijk een bakstenen huis gebouwd in de jaren 1990 en de eigenaren van het huis wilden het omtoveren in een moderne en duurzame woning die hun passies ondersteunde, waaronder yoga, surfen, koken, muziek en tuinieren. Het huis ligt aan een standaard blok in een buitenwijk, aan de overkant van de straat van een stuk strand van 10 mijl. Rekening houdend met de nabijheid van het huis bij de oceaan, het klimaat en de oriëntatie van de locatie, heeft Built-Environment Practice het huis gereorganiseerd voor een meer open lay-out en een sterke verbinding met het buitenleven. Het huis met drie slaapkamers en twee badkamers beschikt over een groot buitenterras, een yoga-platform en een buitendouche.

Om de energieprestaties en het comfort binnenshuis te bereiken die nodig zijn om airconditioning en verwarming te elimineren, was Built-Environment Practice sterk afhankelijk van passieve zonne-energie. Overlappende ruimtelijke zones worden gevormd met een thermische massamuur, houtafscherming en in elkaar grijpende ruimtelijke linten. Een oost-west oriëntatie biedt optimale toegang tot de zon voor zowel passieve zonneverwarming als koeling. Schaduw, daglichttoetreding en natuurlijke ventilatie spelen een belangrijke rol in de energie-efficiëntie van het huis. Een kleine binnenplaats die vanaf het dek in het huis is uitgesneden, biedt meer ruimte voor tuinieren en een lichtbron om meer daglicht naar binnen te injecteren.