Skip to main content

Tulpachtige gymnastiekhal in Utrecht Biedt privacy maar handhaaft natuurlijke daglichttoetreding

Speciale vereisten voor de Turnaccommodatie Nieuw Welgelegen (TNW) in Utrecht eisten een uniek ontwerp. De opdracht voor de sporthal zou om redenen van privacy, veiligheid en prestaties voor de atleten geen ramen aan de zijkanten van de gebouwen toestaan. Maar een volledig raamloze fitnessruimte zou donker en onplezierig zijn, dus bedacht NL Architects een creatieve oplossing om natuurlijk daglicht in de ruimte te filteren. Ze verwijderden de randen van de muren in een tulpachtig profiel om een ​​dun dakraam te creëren dat zich rond de omtrek ervan wikkelt en de doelen van het ontwerp bereikt zonder in te boeten aan natuurlijk licht.

De sporthal TNW Tulip biedt vier individuele gymnastiekclubs en wordt uitsluitend gebruikt voor trainingen en wedstrijden. Gelegen in het centrum van Utrecht, maakt de hal deel uit van een veel groter herontwikkeld sportcomplex en ligt naast een school en een voetbalclub. De hal heeft een grote open ruimte voor oefeningen en wedstrijden, evenals kantoren, kleedkamers, badkamers en een kijkgedeelte op de bovenste verdieping voor toeschouwers.

De ontwikkelaars van de club besloten dat het het beste zou zijn als er helemaal geen ramen waren in het gebouw aan de zijkanten. Dit was om drie redenen. Ten eerste kunnen vensters voor serieuze training en competitie ongewenste effecten veroorzaken, zoals verblinding, te veel contrast of afleidingen. Ten tweede, het gebied is niet de veiligste en de straten rondom het waren bedekt met gebroken glas van auto's die werden ingebroken, dus het minimaliseren van glas op het gebouw was ook voor de veiligheid. En ten derde, omdat veel jonge meisjes binnen zouden oefenen, vonden de ontwikkelaars het het beste om de mogelijkheid voor iedereen om naar binnen te kijken te elimineren.

Maar zonder ramen hebben de gymnastiekzalen de neiging donker, somber en verlicht met TL-verlichting te zijn. Ze wilden een betere oplossing en gaven NL Architects de opdracht om met een beter alternatief te komen. Hun oplossing was om de zijkanten van de muren aan de bovenkant af te pellen om natuurlijk daglicht binnen te laten. Omdat de gevel naar de bovenkant buigt, infiltreert het licht in en weerkaatst het van de wanden. Extra dakramen in het dak samen met kunstlicht geven meer licht voor de ruimte eronder. Het resultaat is een lichte en aangename ruimte die aan alle eisen van de turnzaal voldoet.