Skip to main content

Zonne-energiekristallijne torens onthuld voor Abu Dhabi

Aedas, een van 's werelds grootste architecturale praktijken, sloot zich aan bij Arup om de hoofdkantoortorens van de Abu Dhabi Investment Council te ontwerpen, een reeks tweelingtorens uitgerust met een kristallijne honingraatmantel die de gebouwen tegen de zon beschermt. Het hoofdkantoor van de Investment Council bevindt zich in de buurt van het Al Qurum-strand in het oostelijke district van Abu Dhabi, en de twee torens zijn gescheiden door een meer en een palmreservaat. De 25 verdiepingen tellende wolkenkrabbers huisvesten 2.000 medewerkers en hebben sky-tuinen en fotovoltaïsche systemen.

Het ontwerp van Aedas en Arup voor het financiële hoofdkantoor houdt rekening met zowel de traditionele islamitische architectuur als duurzaamheid. De buitenkant is bedekt met een kristallijne honingraatgevel die dient om de warmtewinst van de zon te temperen. Het patroon werd gegenereerd door een wiskundig pre-gerationaliseerde vorm die was afgeleid van islamitische ontwerpen - het fungeert als een dynamische 'Mashrabiya' die opent en sluit in overeenstemming met het pad van de zon. Schattingen duiden erop dat het scherm de koelbelasting met 25% zal verminderen.

Elke toren heeft een dubbele hoogte aan de bovenkant van de toren voor recepties met een even hellend dak. Beide daken zijn uitgerust met fotovoltaïsche systemen die ongeveer 5% van hun totale energievraag zullen genereren. De torens zullen ook sky-tuinen hebben die visueel reliëf en voorzieningen bieden voor de werknemers terwijl ze werken aan het verminderen van de winst uit zonnewarmte. Het landschap rond de torens omvat een grote hoeveelheid water en een aanplant van inheemse palmbomen. De torens zullen naar verwachting in 2012 gereed zijn.

+ Aedas