Skip to main content

CIE's Energy-Efficient Keelung Terminal-voorstel voor Taiwan maakt gebruik van natuurlijke ventilatie

Bij de ontwikkeling van een ontwerpvoorstel voor een nieuw Joint Office Building en Passenger & Cargo Terminal voor Keelung, Taiwan, besteedde het Nederlandse architectenbureau de Architekten CIE veel aandacht aan het lokale klimaat en trachtte de ontwikkeling zo energie-efficiënt mogelijk te maken. De nieuwe ontwikkeling voor gemengd gebruik bevindt zich aan de waterkant van Keelung en is geschikt voor zowel passagiers- als commerciële schepen en biedt kantoorruimte voor de stad. Door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie om de gebouwen af ​​te koelen, willen de architecten het totale energieverbruik van de ontwikkeling verminderen.

De stad Keelung, de op een na grootste zeehaven van Taiwan, wordt gekenmerkt door extreme hitte en vochtigheid, maar ook veel of wind en regen het hele jaar door. "Het resultaat is misschien een van de moeilijkste klimaten om van nature geventileerde en energiezuinige gebouwen te bouwen", leggen de architecten in een verklaring uit. Het voorstel van de Architekten Cie. Maakt echter gebruik van natuurlijke ventilatie om het hoofdgebouw te koelen in de winter, lente en herfst.

De afgeronde vorm van het gebouw heeft ook invloed op het vermogen om zichzelf te koelen zonder overtollige airconditioning. "De extreem constante windrichting en -snelheid betekenen dat de vorm van het gebouw is bedoeld om de mogelijkheid te maximaliseren om dwarsventilatie te gebruiken om warme lucht uit het gebouw af te voeren tijdens de natuurlijke ventilatiemodus (bijna de helft van het jaar)", leggen de architecten uit. Binnen hanteerde de Architekten een gezoneerde klimaatstrategie, waarbij verschillende temperatuur- en vochtigheidscontroles werden ingesteld op basis van hoe verschillende delen van het gebouw zullen worden gebruikt.

+ die Architekten CIE