Skip to main content

Een eigenzinnig split-level paviljoen in Nederland met omgevallen bomen

Het in Eindhoven gevestigde DeBossa Architects heeft een prachtig houten paviljoen ontworpen op het terrein van een historisch Nederlands landhuis. Het is gemaakt voor het opbergen van brandhout en tuinartikelen, evenals een binnen- en buitenruimte voor ontspanning, het houden van diners en het genieten van af en toe muzikale optredens omringd door de natuur. In opdracht van Brabants Landschap, het trustkantoor dat eigenaar is van het gebouw, is het gemaakt van geborgen materialen en hout geveld in lokale bossen die het eigendom zijn van en worden bewaard door de natuurorganisatie.

Het paviljoen met dubbele zadeldak ligt pal naast het bakstenen herenhuis Zegenwerp, op een voormalig eiland langs de rivier de Dommel. Het herbergt twee hoofdgebieden, een voor sociale contacten en een kleinere ruimte om een ​​auto te parkeren, tuingereedschap op te bergen en tafeltennis te spelen. Beide daken waren gedeeltelijk bedekt met tegels en rusten op houten kolommen die de ruimte en het uitzicht op het landschap maximaliseren.

Gerelateerd: 12 eigenzinnige tijdelijke structuren gemaakt van meestal hergebruik materialen

Het binnen- en buitenverblijf wordt gebruikt voor recepties, diners voor maximaal 20 personen en muzikale uitvoeringen beschut tegen slechte weersomstandigheden. Het biedt ook een goed geventileerde maar droge plaats om brandhout op te slaan om het landhuis te verwarmen. Maar in plaats van een opvallend contrast te creëren met het oude gebouw, hebben de architecten de boomstammen opgeslagen als een 32 meter lange muur die zich netjes uitstrekt van het historische gebouw.

+ DeBossa Architects

Foto's door Thijs Follet en Joost Pijnenborg