Skip to main content

Exclusieve foto's: 's Werelds grootste geautomatiseerde faƧade koelt de Al Bahr-torens van Aedas

Inhabitat kreeg een exclusieve gelegenheid om de bekroonde Al Bahr-torens in Abu Dhabi te fotograferen, die worden gekoeld met 's werelds grootste computerfabriek. Aedas Architects heeft allerlei onderscheidingen ontvangen voor hun unieke ontwerp - inclusief het 'Beste algehele project in het Midden-Oosten' en het 'commerciële project van het jaar' tijdens de Middle East Architect Awards 2013. Van een afstand lijken de tweelingtorens te zijn gewikkeld in een omhulsel, maar bij nadere inspectie wordt een ongelooflijk systeem van honingraatstructuren getoond, bevestigd aan de volledig glazen gebouwen die openen en sluiten als reactie op de beweging van de zon.


Abu Dhabi is warm, erg heet, vooral in de zomer, waardoor de verleiding groot is om de airconditioning op volle snelheid te houden. Maar airconditioning is niet alleen duur, maar ook energie-intensief, en Abu Dhabi heeft er alle belang bij om het gebruik van binnenlandse fossiele brandstoffen te verminderen. Aedas Architects kreeg de opdracht twee naast elkaar gelegen 29 verdiepingen tellende torens te ontwerpen: een voor de investeringsraad van Abu Dhabi en een voor Al Hilal Bank. Hoewel ze aparte torens hebben, delen ze een uitgestrekte centrale lobby die vol daglicht wordt gepompt dankzij grote, strategisch geplaatste ramen.

De eerste in de Golfregio die een LEADER-classificatie (Leadership in Energy and Environmental Design) heeft gekregen, hebben 50% minder zonnewinst dan een vergelijkbare wolkenkrabber - zonder compromissen in natuurlijk licht. Op het moment dat deze cultureel gevoelige structuur werd onthuld, was het de eerste die de voordelen van externe zonwering volledig onderzocht om energielasten te verminderen. Daaropvolgende projecten, zoals het hoofdkantoor van Siemens in Masdar City, vergen minder materiaal om hetzelfde effect te bereiken, maar Aedas was absoluut hun tijd vooruit met hun vooruitstrevende engineering.

Naast het mashrabiya-scherm, dat 's nachts vouwt en het project een grote culturele relevantie geeft, hielden we van de verschillende groene ruimten. Medewerkers verzamelden zich in de schaduw van een prieel op een breed grasveld voor het gebouw, dat uitkijkt op een luidruchtige snelweg, en conservatieve waterpartijen en allerlei planten op een binnenplaats zorgen voor een aangenaam microklimaat. We hebben zelfs vogels horen tweeten. En nog meer droogtebestendige planten en bloemen worden momenteel aan de andere kant van de parkeerplaats gecultiveerd om nog meer groene ruimte te bieden. Echt, het is een van de meest ontspannen zakelijke omgevingen die we hebben ervaren. Als je dat nog niet hebt gedaan, blader je door onze fotogalerij voor een exclusieve blik op dit fascinerende project.

+ Aedas Architects

Foto's © Tafline Laylin voor Inhabitat