De nieuwe universiteitsbibliotheek van Indonesië wordt een wervelende groene berg met bomen

Torenhoge tabletten zullen stijgen vanaf een centrale groenbedekte heuvel in de nieuwe Bibliotheek van de Universiteit van Indonesië, die vijf verhalen van boeken en ander kostbaar leesmateriaal zal bevatten. Geïsoleerd door een met gras begroeid dak en stenen bekleding, en beschermd tegen direct zonlicht, wordt de inhoud van de bibliotheek bewaard in een ideale binnenomgeving die geen hoge koelbelasting nastreeft. Winnaars van een open ontwerpwedstrijd, Denton Corker Marshall gemodelleerd de granieten beklede torens na stenen tabletten of prasati, die de Ouden gebruikt om wijsheid te schrijven. Ze zijn gebeeldhouwd met smalle glasplaatjes waardoor daglicht ver in het interieur reikt.


De torens van de Universiteit van Indonesië zouden op verschillende hoogtes rond de omtrek van de groene heuvel projecteren en een schare van functies bieden, waaronder vergaderruimten, food courts, winkels en bankfaciliteiten, evenals tijdelijke tentoonstellingsruimte. Er zijn ook leeszalen beschikbaar waarin de materialen die diep in de aarde zijn opgeslagen kunnen worden gebruikt. Curvilineaire hellingbanen zouden de bibliotheek verbinden met de rest van de campus, het lopen en bewegen bevorderen, terwijl dakramen lichte markeringen op de vloer zouden creëren.

Boeken, oude manuscripten en ander archiefmateriaal zouden worden opgeslagen op boekenplanken die aan de rand van een cirkelvormig plan zijn opgesteld. Dankzij de aardarchitectuur en het passieve ontwerp van het gebouw, is er maar weinig airconditioning nodig om de binnentemperatuur stabiel te houden. De ene kant van het cirkelvormige midden zou uitkomen bij een amfitheater met uitzicht op de nabijgelegen waterweg, wat het extra voordeel heeft dat er een trechter van licht wordt geopend die de bibliotheek zelf binnenstroomt. Het oogsten van regenwater zal worden gebruikt om de uitgestrekte groene ruimten in leven te houden, afvalwater zal worden behandeld en gerecycleerd, en het energieverbruik wordt tot het absolute minimum beperkt.

Loading...