Skip to main content

Der Spiegel gaat naar het nieuwe groene hoofdkantoor in de HafenCity in Hamburg

In Hamburg zijn alle ogen gericht op het omvangrijke HafenCity herontwikkelingsproject van de stad en een van de nieuwste en groenste gebouwen die aan de skyline worden toegevoegd, is het glanzende hoofdkantoor van 2700 vierkante meter van Der Spiegel, de toonaangevende nieuwsorganisatie in Duitsland. Het nieuwe gebouw, ontworpen door de Deense firma Henning Larsen Architects, is strak en ruim en scoort hoog in verschillende duurzame bouwcategorieën.

Door Spiegels eigen account was het oude hoofdkwartier zo krap geworden dat de televisie-eenheid gedwongen werd te verhuizen naar een nabijgelegen gebouw. Het nieuwe 13 verdiepingen tellende gebouw voelt daarentegen ruim en licht aan, met een groot atrium dat zich uitstrekt van de lobby op de begane grond tot aan het dak. Het gebouw haalt een deel van zijn energie uit fotovoltaïsche zonnepanelen en geothermische sondes die op 100 meter onder het oppervlak de temperatuur van de aarde benutten. Het beschikt ook over driedubbele beglazing en een activeringssysteem voor thermische bouwcomponenten. En dankzij het verlichte dak en de glazen wanden aan de gevel profiteert het gebouw van daglicht en minimaliseert het de behoefte aan kunstlicht gedurende de dag.

In 2007 werd de HafenCity Eco Award, een gouden of zilveren certificering ontworpen om ontwikkelaars te belonen voor groene bouwpraktijken, geïntroduceerd. Het Spiegel-gebouw kreeg het HafenCity Gold Environmental Label en verdiende de hoogste eer in vier van de vijf categorieën, waaronder duurzaam beheer van energiebronnen, beheer van publieke activa en duurzame bouwactiviteiten.

Het gebouw is sculpturaal en serieus, zoals je zou verwachten voor een journalistiek hoofdkwartier, maar met een vleugje speelsheid. Die speelsheid is vooral te vinden in de cafés van het gebouw. De flamboyante Panton-cafetaria van het oude Spiegel-gebouw was bijvoorbeeld zo iconisch dat ze ervoor kozen om het te repliceren in het nieuwe gebouw. De nieuwe cafetaria op de begane grond, ontworpen door Peter Ippolito en Gunter Fleitz, is eveneens helder en flitsende. Een reeks bruggen en trappen zigzagt over het atrium, verbreekt de symmetrie en verbindt verschillende verdiepingen en kantoren. "Het creëren van ontmoetingsplaatsen, locaties waar mensen mensen tegenkomen, is ons leidend principe in de architectuur", aldus de architecten in een persbericht.

+ Der Spiegel

+ Henning Larsen Architects

Bovenste foto © Der Spiegel