Skip to main content

Green Der Spiegel Headquarters Tops Out in Hamburg

Een van Europa's grootste krantenpublicaties krijgt een nieuw huis in Hamburg en het project is vorige week zojuist bekroond. Der Spiegel zal volgende zomer verhuizen naar hun nieuwe, groene en energiezuinige hoofdkwartier en profiteren van hun toplocatie aan de Ericusspitze bij de ingang van het nieuwe actieve stedelijke gebied, HafenCity. Henning Larsen Architects ontwierp het nieuwe hoofdkantoor, dat is genomineerd voor een gouden medaille in HafenCity, een nieuwe certificering die de ontwikkeling van duurzame gebouwen in Duitsland erkent.

Het hoofdkantoor van Der Spiegel is een project van 50.000 vierkante meter bestaande uit twee gebouwen: een voor Der Spiegel en een ander, het Ericus-gebouw, voor andere kantoren. Het nieuwe hoofdkantoor bevindt zich in de buurt van de langverwachte Elbphilharmonie, ontworpen door Herzog + de Mueron, die in de zomer een hoogtepunt bereikte. De twee gebouwen zijn gerangschikt om een ​​grote u-vormige binnenplaats te vormen die zich opent naar het water en enigszins naar het zuiden om de zon te verzamelen. Grote pleinen aan weerszijden van het gebouw bevorderen een actieve stedelijke omgeving, bieden meer groen en toegang tot de boulevard aan het water.

HafenCity heeft een eigen certificering voor groen bouwen ontwikkeld, die strengere eisen dan andere certificeringen heeft en wordt beschouwd als een voorloper van de eisen die in de komende jaren in de Duitse bouwvoorschriften zullen worden opgenomen. "Hafencity Umweltzeichen" is een certificeringsnorm met vijf categorieën duurzaamheid waarin specifieke doelstellingen moeten worden bereikt om zilver of goud te verkrijgen. Om het totale goud voor het project te behalen, moet een gouden beoordeling worden behaald voor vier van de vijf categorieën.

Der Spiegel en Henning Larsen streven naar een gouden medaille door groene bouwstrategieën op te nemen in vier van de vijf categorieën. De eerste categorie is energieverbruik, dat sterk is verminderd, zodat het hele project 80 kWh per vierkante meter per jaar (~ 7,4 kWh / sq ft / jaar) zal gebruiken. Het project heeft ook hoge cijfers in openbare middelen, de tweede categorie, die werd behaald door een architectuurwedstrijd te houden, waarvoor Henning Larsen in 2007 won. Het publiek moet ook toegang hebben tot de site.

Ten derde zal het project gebruikmaken van milieuvriendelijke bouwmaterialen, waarvoor het hoofdkantoor van Der Spiegel een zilveren status zal bereiken. De vierde categorie betreft de gezondheid en het comfort van de werknemers van het gebouw, waaronder het minimaliseren van gifstoffen, het gebruik van materialen met weinig VOC's, allergeenvrije materialen en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Der Spiegel anticipeert op de gouden status voor deze categorie. De vijfde categorie ten slotte betreft milieuvriendelijke exploitatie, die zowel betrekking heeft op duurzaam bouwen als op exploitatie, en daarom anticipeert Der Spiegel ook op een gouden status.

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor wordt verwacht in 2011 en het bedrijf is van plan om in de zomer van 2011 te verhuizen.