Skip to main content

HOK's KAUST-bibliotheek vormt het hart van het grootste LEED NC Platinum-project ooit gebouwd

King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) is een nieuwe internationale onderzoeksuniversiteit op universitair niveau en een verbazingwekkende woestijncampus in Thuwal, Saoedi-Arabië. Ontworpen en gebouwd door HOK in minder dan drie jaar, werd de campus ontworpen met het oog op maximale duurzaamheid en minimaal energieverbruik, terwijl traditionele Arabische architectuur en moderne technologie werden geïntegreerd. In het hart van de campus bevindt zich de KAUST Academic Library, die fungeert als een dynamische studentencommons die mensen samenbrengt, zowel sociaal als academisch.

KAUST is tot nu toe het grootste LEED NC-Platinum-project ooit gebouwd en werd in een hoog tempo uitgevoerd. Het ontwerpteam kreeg de opdracht om een ā€‹ā€‹hedendaags architectuurwerk te bouwen dat resoneerde met de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap terwijl het stevig geworteld was in de lokale Saoedische cultuur, maar ook met minimale energie en zeer duurzaam was. Om het hete, woestijnklimaat te bestrijden, heeft HOK een aantal traditionele architecturale technieken opgenomen.

Eerst wordt de campus gecomprimeerd zoals oudere Arabische steden om de hoeveelheid buitenomhulling die aan de zon wordt blootgesteld te minimaliseren en buitenlegdelen te verminderen. Vervolgens strekt een groot dak zich uit over het hele blok en biedt schaduw aan de gebouwen en voetgangersruimtes beneden, terwijl het natuurlijk daglicht nog steeds wordt belicht en de ventilatie wordt bevorderd. Het dak is bedekt met fotovoltaïsche panelen voor energieopwekking en grote windmolens op zonne-energie benutten energie uit de zon en wind om passief luchtstroom te creëren in voetgangerspaden. Ten slotte screent mashrabiya schaduwvensters om de warmtebelasting te verminderen.

De Academische Bibliotheek bevindt zich in het centrum van de compacte campus en dient als een gemeenschappelijke ruimte voor studenten en ontmoetingen, evenals een traditionele bibliotheek. Dramatisch en toch uitnodigend, het interieur van de bibliotheek is opgebouwd uit een rijk palet aan materialen en biedt gevarieerde ruimtes voor studenten en academici om samen te werken, waaronder cafés, informele lounges en meer formele vergaderruimtes.

De buitenkant van het gebouw is een dubbele wand van glas en gelamineerde steen om het zonlicht te temperen. Flexibele ruimtes zorgen ervoor dat de bibliotheek modern kan blijven als de eisen van het digitale informatietijdperk in de toekomst veranderen. De meeste boeken zijn ondergebracht op de eerste verdieping en zijn beschikbaar voor onmiddellijk ophalen, maar een on-demand printshop kan elk boek in de online bronnen van de bibliotheek afdrukken. 'S Nachts transformeert het transparante karakter van het gebouw het in een baken van licht. De hele campus heeft een aantal prijzen ontvangen, waaronder het 2011 Laboratory of the Year van R & D Magazine evenals een van de 'Top Tien Groene Projecten 2010' van de Commissie milieubeheer van AIA.

+ HOK