Skip to main content

Nation's grootste academisch gebouw in gelaagd hout is een icoon van duurzaamheid

Het eerste en grootste cross-laminated timber (CLT) academisch gebouw in de Verenigde Staten is geopend aan de Universiteit van Massachusetts (UMass) Amherst. Ontworpen door Leers Weinzapfel Associates, brengt het multidisciplinaire Design Building 500 studenten en 50 docenten samen op vier afdelingen in een ruimte van 87.000 vierkante voet. Als duurzaamheidsbaken biedt het gebouw energiebesparende elementen, zoals gekoelde balken en stralende vloeren, en is het gericht op LEED Gold-certificering.

Dwars gelamineerd hout is al lang geprezen om zijn duurzaamheid, lichtheid en constructiesnelheid, maar het is traag in de VS blijven hangen ten opzichte van Europa en Canada. Als de grootste installatie van houtbetoncomposieten in Noord-Amerika effent het UMass Design Building de weg in een groeiende trend van "massale houten" gebouwen. Betegegegoten beton en CLT vormen de vloerplaten van het ontwerpgebouw, terwijl met lijm gelamineerd hout werd gebruikt voor de stijlen, balken, afschuifmuurkernen en "rits" -gebinten.

Om te verwijzen naar de kleuren en patronen van de nabijgelegen bossen, is het vier verdiepingen tellende gebouw verpakt in een duurzame envelop van koperkleurig geanodiseerd aluminium panelen onderbroken door verticale ramen. De beglazing en dakramen maximaliseren het daglicht naar het interieur om de afhankelijkheid van kunstmatige verlichting te verminderen. Het regenwater wordt ter plaatse beheerd met bioswales en houten dammen die de afvoer naar de rivier de Connecticut filteren en omleiden.

Gerelateerd: Taiwan's eerste CLT-gebouw effent de weg naar groenere alternatieven voor beton en staal

"Om een ​​centrum voor samenwerking te creëren, omringt een opzwepende en stijgende groep studio's, faculteitskantoren en klaslokalen een Skylit Commons voor bijeenkomsten en presentaties", schrijven de architecten. "Het gebouw vormt ook een groen dakterras, een contemplatieve ruimte gedeeld door de studio's en faculteit en een potentiële experimentele ruimte voor de afdeling landschap. De helling van de site creëert een hoge vier verdiepingen tellende fa? Ade op het westen tegenover het winkelcentrum, en de stijgende structuur nodigt de gemeenschap uit in het gebouw en onthult de activiteiten binnenin. "

+ Leers Weinzapfel Associates