Skip to main content

Het spectaculaire stadhuis van Deventer is bedekt met de vergrote vingerafdrukken van omwonenden

De Nederlandse stad Deventer legt vingerafdrukken van duizenden inwoners uit voor openbare controle, maar het is niet om bestraffende redenen. De vingerafdrukken maken eigenlijk deel uit van een unieke en mooie gevel ontworpen door Loes ten Anscher voor het nieuwe stadhuis van Deventer, dat de oude historische architectuur combineert met een nieuwe eigentijdse uitstraling. De in Rotterdam gevestigde Neutelings Riedijk Architects voltooide het spectaculaire stadhuis van Deventer, dat ook de eer heeft een van de meest duurzame overheidsgebouwen van Nederland te zijn dankzij het gebruik van energie-efficiënte systemen die het project een BREEAM-rating 'Excellent' opleverden.


Het 2400 vierkante meter grote Deventer City Hall bestaat uit 20.000 vierkante meter nieuwbouw en 4.000 vierkante meter gerenoveerde ruimte, is georganiseerd rond twee openbare pleinen en heeft toegang tot twee grote stadstuinen. De architecten creëerden sterke verbindingen tussen het nieuwe stadhuis met het omliggende stedelijke weefsel en de historische context door het gebruik van een natuurlijk materialenpalet, nieuwe openbare routes die het hoofdgebouw verbinden met de twee belangrijkste pleinen van de stad, en het creëren van transparante, hoge -overdekte ruimtes met natuurlijk licht die het publiek binnen verwelkomen.

Gerelateerd: Het grootste passieve kantoorgebouw van België breekt terrein in Brussel

De opvallende met vingerafdruk gevulde gevel heeft 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 verschillende inwoners van Deventer. De architecten werkten samen met de plaatselijke kunstenaar Loes ten Anscher om de vingerafdrukken te gieten in een reeks aluminium roosters die passen in eiken filigraanframes die zich in de stenen gevel bevinden. De ingewikkelde vingerafdrukken worden ook in het interieur doorgevoerd en kunnen vanuit meerdere hoeken worden bekeken. Om het energieverbruik van het stadhuis te minimaliseren, wordt het gebouw gekenmerkt door vensters om natuurlijk licht en ventilatie te maximaliseren, terwijl een schuurtedak direct zonlicht en ongewenste zonnewarmte voorkomt. Het gebouw herbergt ook regenwater en water uit de IJssel voor koeling en verwarming.