Skip to main content

DIALOOG en Snøhetta winnen competitie om de nieuwe centrale bibliotheek van Calgary te ontwerpen

Het Canadese architectenbureau DIALOG en het Noorse Sn? Hetta hebben hun krachten gebundeld om een ​​internationale ontwerpwedstrijd te winnen voor de New Central Library van Calgary. Geïnspireerd door de topologie van de site, stijgt hun ontwerp op van het maaiveld en bevindt zich de bestaande Light Rail Transit Line, waardoor visuele en voetgangersverbindingen mogelijk zijn tussen East Village en het centrum van Calgary.

De nieuwe centrale bibliotheek van Calgary beschikt over een ingang met met hout beklede bogen die zijn geïnspireerd op 'chinook'-winden die overheersen in het westen van Noord-Amerika. Het gebouw komt uit het landschap en transformeert de site in een terrasvormige topografie. Het bouwwerk stijgt over de Light Rail-doorvoerlijn die de site passeert en heeft een opgeheven bibliotheekruimte.

Gerelateerd: Sn? Hetta's nieuwe 'Plus House' in Noorwegen zal tweemaal de energie produceren die het gebruikt

Badend in natuurlijk licht, beschikt de bibliotheek over een door de lucht verlicht atrium dat zichtbaarheid biedt in de meest openbare zones. Meer boeiende openbare programma's worden op de begane grond ondergebracht en het programma wordt dan in een spiraalvorm weergegeven om rustiger sferen te bieden. De fa? Ade maakt gebruik van een unieke geometrie en verdeling van openingen in en van gefrit glas om de gewenste daglichtniveaus voor de binnenruimtes te regelen. Dramatische, zeer transparante zones trekken de belangstelling van het publiek voor activiteiten binnen, terwijl gesloten gebieden meer gerichte studieruimten bieden.

+ DIALOOG