Skip to main content

Het Peter Gilgan Centre in Toronto is een high-tech, milieuvriendelijk onderzoekslaboratorium voor zieke kinderen

Het Peter Gilgan-centrum voor onderzoek en leren in het ziekenhuis voor zieke kinderen in Toronto is het nieuwste en beste in onderzoekslaboratoria. De toren met 21 verdiepingen brengt honderden onderzoekers en medische professionals samen onder één dak en beschikt over een innovatief, energie-efficiënt ontwerp en een flexibele lay-out om samenwerking en communicatie te bevorderen. Het in Toronto gevestigde bedrijf Diamond Schmitt Architects heeft het centrum ontworpen, dat betere pediatrische medische zorg voor kinderen in heel Canada en de rest van de wereld wil bieden.

Hoofdfoto door Swire Chin

Diamond Schmitt en The Hospital for Sick Children (SickKids) vierden de opening van het Peter Gilgan Centre op 17 september. De grote stadstoren is gewijd aan medisch onderzoek en met name pediatrische zorg. Het project biedt een centrale locatie voor 2000 onderzoeksmedewerkers die voorheen verspreid over de stad waren. Een van de belangrijkste doelen van het project was om een ā€‹ā€‹gezamenlijke werkruimte te creëren, zodat onderzoekers die aan verschillende projecten en in verschillende afdelingen werkten, elkaar konden ontmoeten en samenwerken.

De multi-verdiepingen tellende toren is gerangschikt in 'buurten', georganiseerd rond een centraal atrium dat uitnodigt tot toevallige ontmoetingen. "Samenwerking vormt de kern van het Peter Gilgan-centrum voor onderzoek en leren", legt Dr. Janet Rossant, hoofd van het onderzoek, SickKids Research Institute, uit. "Het wijkconcept zal wetenschappers, clinici en opvoeders samenbrengen om de vele problemen van de gezondheid van kinderen op nieuwe manieren aan te pakken door creativiteit te stimuleren, ontdekking te stimuleren en nieuwe bevindingen te vertalen in verbeterde resultaten. Ontdekkingen die hier worden gedaan, zullen niet alleen SickKids-patiënten en -gezinnen treffen, maar ook de gezondheid van kinderen op lokaal, nationaal en wereldwijd niveau. "

Daylighting speelt een belangrijke rol bij het ontwerp van het gebouw - 90% van de kantoren, laboratoria en ruimtes worden verlicht door de zon. De buitenkant van de toren is bekleed met hoogwaardige beglazing met een horizontale gegradueerde keramische frit die thermische controle biedt terwijl het daglicht wordt gemaximaliseerd. Diamond Schmitt heeft het lab ontworpen en gebouwd volgens de LEED Gold-normen, waarvoor het project in afwachting van certificering is. Het project omvat ook andere energiebesparende strategieën, waterarme armaturen, recyclingsystemen en materialen met weinig VOC's.

+ Diamond Schmitt Architects

Foto's door Tom Arban en Swire Chin