Skip to main content

Diébédo Het serpentijnpaviljoen van Serre van de regenwateropwekking van Francis Kéré onthuld vandaag in Londen

Vandaag is het officiële debuut van Di? B? Do Francis K? R? 'S spectaculaire regenwater-oogst Serpentine Pavilion. Het paviljoen van 2017 werd onthuld op een perfect zonnige dag - maar als het regent, beschermt het dak de bezoekers tegen motregen, terwijl de trechters het neerzetten in een centrale waterval en het opslaan voor irrigatie in het omliggende park. Het paviljoen is geïnspireerd op de cultuur van K? R? 'S huisdorp Gando in Burkina Faso, zelfs als het speelt met experimentele bouwtechnieken en het klimaat in Groot-Brittannië omarmt.

© K? R? Architectuur, Fotografie © 2017 Iwan Baan

Di? B? Francis K? R ?, die K? R in Berlijn runt? Architecture, is de eerste Afrikaanse architect die een Serpentine Pavilion heeft gebouwd. K? R? citeerde bomen als zijn ontwerpinspiratie. Het paviljoen wordt bekroond door een enorme luifel - bezoekers kunnen eronderwandelen en beschermd zijn tegen de regen terwijl ze tegelijkertijd het weer ervaren door een transparant dak en muuropeningen die de wind door laten waaien.

© K? R? Architectuur, Fotografie © 2017 Iwan Baan © K? R? Architectuur, Fotografie © 2017 Iwan Baan

Gerelateerd: Di? B? Doen Francis K? R? onthult 2017 Serpentine Pavilion met regenvergaarbaar dak

Het dak is gemaakt van hout, ondersteund door een verborgen stalen frame. Regendruppels die op het paviljoen vallen, worden door een oculus geleid en vormen zo een waterval. Daarna komt het water in een drainagesysteem op de vloer voor later gebruik bij irrigatie. De muren zijn gemaakt van geprefabriceerde houten blokken. 'S Nachts creëren de blokken een ingewikkeld spel van schaduw en licht terwijl de gaten twinkelen van beweging in het paviljoen.

© K? R? Architectuur, Fotografie © 2017 Iwan Baan Fotografie © Erik Jan Ouwerkerk

Bomen bieden een plek om te verzamelen in Burkina Faso, en K? R? hoopt dat zijn Serpentine Pavilion in Londen ook een ruimte biedt voor mensen om hun ervaringen te bezoeken en te delen. In zijn ontwerpverklaring sprak hij over zijn streven naar het paviljoen om "een baken van licht te worden, een symbool van verhalen vertellen en saamhorigheid." En in zijn video over het ontwerp van het paviljoen, sprak hij over zijn verlangen naar het paviljoen om inclusief te zijn en te bieden een ruimte voor iedereen.

+ K? R? architectuur

+ Serpentine galerijen

© K? R? architectuur Fotografie © Erik Jan Ouwerkerk