World Wildlife Fund bouwt CO2-neutraal hoofdkantoor

Het Wereld Natuur Fonds maakt sinds de oprichting vijf decennia geleden enorme golven in de milieubeweging en neemt nu zijn missie nog een stap verder door het toe te passen op de architectuur. Het organisch gevormde ontwerp van RAU Architecture werd gekozen uit verschillende kandidaten als de nieuwe look voor het hoofdkantoor van WWF Nederland, gebaseerd op het feit dat de RAU voorstelde om het bestaande gebouw te gebruiken als de kern van het nieuwe gebouw in plaats van het te slopen. Het gebouw is voltooid in 2006 en heeft opmerkelijke duurzame innovaties waardoor het volledig zelfvoorzienend, CO2-neutraal en een prachtige werkomgeving voor werknemers is. Waar we nog meer van houden is dat RAU's ontwerp geen architecturale stijl opoffert om zijn milieudoelstellingen te bereiken.

In de gereconstrueerde WWF-kantoren heeft RAU het grootste deel van het bestaande gebouw geborgen, maar er een opvallende driedelige, vasculair gevormde toevoeging van gemaakt. De buitenkant is bedekt met tegels gemaakt van lokale rivierklei en het interieur dient als een verbinding tussen het oosten en het westen van het gebouw. Met een tentoonstellingsruimte, een ontvangsthal en een callcenter op de lagere niveaus, is de ruimte ook een plek waar medewerkers zich kunnen mengen. Daarnaast heeft het middengebied een modderplafond met een capillair systeem van buizen die water kanaliseren om verwarming en koeling te regelen. Het systeem is gebaseerd op de principes van de geothermische technologie en is zelfs efficiënter dan stralingsvloeren.

RAU heeft ook veel duurzame upgrades ingebouwd in de reeds bestaande delen van het gebouw. Driedubbele beglazing met houten lamellen zorgt voor regelbare verlichting. Vilt wordt gebruikt voor akoestische demping. Alle aanvullende afwerkingen omvatten gerecyclede inhoud en worden gescreend op eerlijke arbeidsomstandigheden. Fotovoltaïsche panelen langs het dak, en een deel van de fa? Ade heeft bakstenen die fungeren als nesten voor vogels en vleermuizen.

+ WWF International

+ RAU-architectuur

Loading...