Skip to main content

Een black metal-box zweeft over een erfenisbaksteengebouw in Melbourne

De Australische designstudio DKO plaatste een metalen geperforeerde zwevende box over een monumentaal erfgoedpand in Melbourne en transformeerde het pand in een moderne woonruimte. Hun ontwerp verwijst naar de baksteenpatronen en de eenvoudige geometrie van de omgeving en de aangrenzende St. Jude-kerk. Met behoud van de originele buitenkant bedachten de architecten een creatieve manier om oud en nieuw te combineren.

De nieuwe toevoeging contrasteert enigszins met het oorspronkelijke huis. Het wordt 1,3 meter achter de bakstenen gevel aan de noordkant van het pand geplaatst, waardoor een "schaduwlijn" ontstaat tussen het eerste en tweede niveau. Het tweede niveau en het dek worden tot de rand geëxtrudeerd, waardoor een uitsparing ontstaat die inherent het onderscheid benadrukt tussen de bestaande structuur en de toevoeging. Deze lichte scheiding harmoniseert de twee structuren.

Gerelateerd: De vooroorlogse bungalow in Queensland krijgt een moderne make-over en een cottage-achtige uitbreiding

De gepixelde perforaties in de zwart metalen gevel bieden privacy voor de inzittenden en verwijzen naar de baksteenpatronen hieronder. De schermen worden geopend voor crossventilatie en laten natuurlijk licht in de ruimte.
"We hebben altijd rekening gehouden met de cultuur van het gebied en wilden echt gevoelig zijn en zorgvuldig respecteren, en hiermee geven we een beetje geschiedenis terug aan de site", aldus de architecten.

+ DKO

Foto's door Gabriel Saunders