Skip to main content

Het tweezijdige BVA-huis van DmvA is gesloten naar de straat en open voor de tuin

Architectuurstudio dmvA heeft in België een opvallende gezinswoning gecreëerd die nieuwsgierig is voor nieuwsgierige voorbijgangers. Dubbed House BVA, deze opvang in de gemeente Turnhout heeft een 'gebreide' bakstenen gevel die het interieur privé houdt en de noodzaak van gordijnen overbodig maakt. De achterkant van het huis is echter een heel ander verhaal, want het opent naar een tuin en laat de zon binnen schijnen.

DmvA's House BVA onderscheidt zich in de buurt met zijn gedetailleerde bakstenen gevel, die de bewoners beschermt tegen fel zonlicht en het interieur van het huis privé houdt. Het rode bovenvenster en de zijdeur van het gebouw voegen een vleugje kleur toe. De zijdeur dient als toegang tot een typisch Vlaamse steeg naar de tuin. Achteraan opent een volledig glazen wand het interieur van het huis naar de tuin terwijl de zon wordt verwelkomd om in te schijnen.

Een roodgetinte glazen wand verdeelt de steeg en de woonkamer, in navolging van de kleur van de steegdeur. De twee kanten van het unieke huis worden het best gewaardeerd vanuit het hok, dat zowel open als gesloten is voor de elementen. Dit open / gesloten principe bepaalt het interieur van het huis naast het exterieur - de servicegebieden bevinden zich aan de straatkant en de woonvertrekken en slaapkamers bevinden zich aan de tuinzijde.

+ dmvA

Foto's door dmvA