Skip to main content

LEVS Architecten's prachtig gerestaureerde Nederlandse stal helpt kwetsbare jongeren hun weg te vinden

Het herstellen van oude Nederlandse schuren is een zware klus vanwege het feit dat ze zo'n opvallende plaats in het landschap van het land hebben, maar LEVS Architecten heeft het met stijl gedaan. Gelegen in het noorden van Nederland, werd de oorspronkelijke houten schil van de Doggerij schuur opgenomen in het gerenoveerde gebouw, dat is bedekt met een gloednieuw rieten dak. Maar dit is geen gewone schuur - het is een 1.150 vierkante meter onderkomen voor 20 Nederlandse jongeren die de weg kwijt zijn en een beetje hulp nodig hebben om het weer te vinden.


De schuur bestaat uit 2 woonruimtes voor 20 personen en heeft zelfs een oude klok die liefdevol is gerestaureerd. Het huis was voorzien van hoge erkerramen die daglicht binnenlaten en bekleed met verweerde cortenstalen panelen die de levensduur van de nieuwe stal garanderen. In tegenstelling tot de renovatie van Villa Rotterdam die het oorspronkelijke huis met een geometrisch glazen dak bekroonde, onderhoudt de Doggerij het traditionele rieten dak - hoewel het een volledige upgrade nodig had.

De nieuwe schuur is ook een toonbeeld van ruimtemanagement. Elke bewoner heeft naast woonruimte ook een eigen leefruimte en een keuken, plus er is zelfs ruimte over voor klaslokalen, waar bewoners leren hoe ze hun leven kunnen structureren zodat ze weer terug kunnen naar de maatschappij. Buiten het huis zijn een boomgaard, een moestuin en zelfs ruimte om vee te houden - alle gezonde, aardse vaardigheden die niet alleen de overgang naar de hectiek van het dagelijks leven zullen vergemakkelijken, maar die hopelijk ook zullen aanzetten tot verder gaan tuinieren wat extra voordelen kan hebben voor het beheer van het stormwater. Niet alleen is de Doggerij een uitstekend voorbeeld van een geweldige groene architectuur, maar het kan ook bijdragen aan het redden van kostbare levens.