Skip to main content

Passiefgekoelde Dojo biedt ruimte voor rustige meditatie buiten Santiago, Chili

Deze eenvoudige Dojo biedt ruimte voor bemiddeling en lichaamsbeweging buiten Santiago op een stuk grond in Colina, Chili. Ontworpen door UMWELT + Luc? A Cavecedo Garc? A, de Dojo maakt deel uit van een drieledige ingreep op het terrein van de klant om het ontspannender en aangenamer te maken. Met behulp van passieve ontwerpstrategieën, heeft de Dojo een groot overhangend dak, louvredanten en is van nature daglicht als een manier om het interieur koel te houden. Twee andere schaduwapparaten op het terrein helpen ook de blootstelling en warmtewinst te verminderen, zodat het gezin meer tijd buitenshuis kan doorbrengen.

Dojo's zijn ruimtes die worden gebruikt voor training, en deze Dojo in Chili wordt gebruikt voor meditatie, yoga en groepslessen. Gelegen aan de voet van een 5.000 vierkante meter groot terrein, is het gebouw verscholen in een groep bomen om bescherming en schaduw te bieden. Een groot overhangend dak beschermt het interieur tegen te veel direct licht en lamellen aan de buitenzijde zorgen voor nog meer schaduw. Schuifdeuren openen of sluiten afhankelijk van de temperatuur en de behoefte aan privacy. Een reeks ramen kijkt uit in het bos en zorgt voor natuurlijke ventilatie in het neutraal gekleurde interieur. De schaduwrijke veranda rond de Dojo biedt extra ruimte voor een verscheidenheid aan activiteiten.

Naast de Dojo heeft UMWELT + Luc? A Cavecedo Garc? A ook een Pergola ontworpen onder het volume van het zwembad om de hele dag schaduw te bieden. Ze creëerden ook een schaduwstructuur aan de noordkant van het huis die speciaal was ontworpen om verblinding te elimineren en de temperaturen laag te houden. Het ontwerp maakt de doorgang van licht en lucht mogelijk door middel van gebogen lamellenhoeken berekend op basis van het maximale aantal zonnepanelen. Deze drie ingrepen zorgen voor extra schaduw en comfort voor de eigenaars en zorgen voor een betere verbinding met hun land en natuur.