Skip to main content

Wedge-vormige 'Acute House' laat zien dat geen ruimte te lastig is voor een huis

Acute House in Melbourne bewijst dat zelfs een kleine, vreemd gevormde site een gebalanceerde, harmonieuze residentie kan huisvesten. Victoria-gebaseerde Oof! Architectuur hergebruikt de materialen van het oorspronkelijke, afgeleefde, victoriaanse buitenbekledinghuis om een ā€‹ā€‹wigvormig familiehuis te bouwen dat zowel door de buurt als door zijn nieuwe eigenaren geliefd is.

De architecten wilden het karakter van het bestaande victoriaanse buitenbekledinghuis behouden en zoveel mogelijk van de originele materialen hergebruiken, inclusief kromgetrokken weerplanken, afrasteringen, deurknoppen, ventilatieopeningen en straatnummers. Ze hebben deze artefacten voorzichtig verwijderd, gelabeld en opgeslagen voordat ze opnieuw worden geïnstalleerd.

Gerelateerd: Gerenoveerd Victoriaans huis in Toronto combineert het beste van het landelijke en stedelijke leven

Het Acute House met drie verdiepingen beslaat het gehele driehoekige perceel van 516 vierkante meter, waardoor er geen ruimte is voor een tuin. Om dit tekort aan open ruimte te compenseren, installeerden de architecten een balkon en schuifdeuren over de volledige hoogte die het hoofdwoongedeelte openen. Gazongroene tapijten, hangplanten en een centraal geplaatst aquarium zorgen voor een gevoel van buiten zijn. Vanwege de beperkingen van het erfgoed en de vorm van de site, was het niet mogelijk om zonnepanelen op het dak van het huis te plaatsen. Om het gebouw energiezuiniger te maken, voegde het team in plaats daarvan een op gas gebasseerd zonne-warmwatersysteem, waterbesparend toilet en kranen en energiezuinige apparaten toe.

+ Oof! architectuur

Foto's door Nic Granleese