Skip to main content

Prachtige Doll's House-uitbreiding transformeert een tochtige bungalow in een energiezuinige woning

Het Australische designbureau BKK Architects voltooide het Doll's House, een flexibele en energiezuinige aanvulling op een voormalige tochtige bungalow. Geïnspireerd door het traditionele kinderpoppenhuis, beschikt het puntgevelhuis over een prachtige volledig glazen achtergevel, omlijst door grote houten balken. Het Doll's House is gebouwd als onderdeel van een huis in een buitenwijk van Melbourne en verdubbelt bijna de omvang van de bestaande Northcote-structuur met één verhaal en omvat recycling van grijs water, VOC-vrije materialen en hoogwaardige isolatie.


Energie-efficiëntie was de sleutel in het ontwerp van het Doll's House. De architecten wikkelden de voorheen tochtige bungalow in een sterk geïsoleerde envelop met R7-geïsoleerde stof. Het goed afgesloten huis werd opnieuw georiënteerd naar het noorden om de passieve principes van de zon te volgen; Overvloedige hoeveelheden natuurlijk licht stromen door de volledig transparante achtergevel, waardoor er minder kunstlicht nodig is. VLO's met weinig VOC en VOC-vrije materialen werden gebruikt in de bouw en het huis werd geoptimaliseerd voor natuurlijke dwarsventilatie.

Gerelateerd: Origami-vormige "Beached House" Bespaart energie temidden van het idyllische landschap van Australië

Op maat ontworpen LED's zijn volledig geïntegreerd in het moderne en gezellige interieur, dat open is ontworpen zonder deuren of muren om de ruimtes van elkaar te scheiden. De woon-, eet- en keukengedeeltes bevinden zich op de eerste verdieping, terwijl een galerij en slaapkamer op de bovenste verdieping zijn geplaatst. Het landschap heeft een droogtetolerant beplantingsplan en een eetbare tuin die worden geïrrigeerd met gerecycled grijs water.