Skip to main content

Geometric Park geneest een Rocky Rift in Bilbao

Een prachtig geometrisch park is ontsproten op een ooit kale helling die twee voorsteden in Bilbao, Spanje splitsen. Pau Casals Square, ontworpen door ACXT, is een levendige groene ruimte die de omliggende wijken met elkaar verbindt en een plek creëert waar mensen kunnen zitten of wandelen. Het opvallende openbare park consolideert een gebied dat gevoelig is voor aardverschuivingen en bestaat uit afwisselende driehoekige secties waarin de bestaande rots van de site is opgenomen met groen.

Pau Casals Square, gelegen tussen de districten Txurd? Naga en Otxarcoaga, maakt deel uit van een reeks projecten die Bilbao heeft ondernomen om de stedelijke ruimten in de afgelegen gebieden van de stad te verbeteren, verbindingen tot stand te brengen tussen verschillende wijken en de kwaliteit van het leven voor bewoners te verbeteren. Deze wijken groeiden in het naoorlogse tijdperk, toen ze last hadden van een slechte stedelijke infrastructuur en wanordelijke planning, waardoor rotsachtige ongebruikte ruimtes zoals deze site langs de Avenida Jesus Galindez ontstonden.

Bij het naderen van de renovatie, trachtte ACXT de steile en rotsachtige helling van de site te versterken (die continue aardverschuivingen ondervond) terwijl de barrière werd onderbroken die het tussen de twee districten creëerde. De architecten kozen ervoor om de bestaande rots waar mogelijk te behouden, deze te doorkruisen met driehoekige vegetatieplekken en zwakke delen van de helling te versterken met delen van beton.

Het project heeft ook een oud elektrisch onderstation omgebouwd tot een speeltuin voor kinderen door de site te betegelen met stukken gras, bloemen en zacht rubber. Het nieuwe park creëert een prachtige verbindingsruimte en de hellende promenade biedt een prachtig uitzicht over de stad.

+ ACXT

Foto's door Aitor Ortiz