Skip to main content

Het moderne, door een schuur geĂŻnspireerde huis in Slowakije is gevuld met natuurlijk licht en passieve zonne-energie

Toen het flatleven voor een paar en hun twee kinderen beperkend werd, vroeg de groeiende familie architect Martin Boles om een ​​ruimere en privé familiehuis in landelijk Slowakije te ontwerpen. Boles reageerde met het DomT House, een op hout geïnspireerde houten woning die geïnspireerd is op de ervaringen van de eigenaren uit de kindertijd op het platteland en de stad Star? ? ubov? a's boerderijtaal. Het gezellige gevelhuis is gevuld met natuurlijk licht en gewikkeld in een energiezuinige schaal met 45 centimeter dikke isolatie en maakt gebruik van passieve zonne-energieprincipes om het energieverbruik te minimaliseren.


Het DomT-huis bestaat voornamelijk uit hout dat lijkt op de traditionele stodola, of op stalachtige structuren, die vaak worden gezien in het Slowaakse landschap. De puntgevormde vorm, bekleed met onbehandelde Siberische lariks, strekt zich uit langs het noordelijke uiteinde van de locatie met een verglaasde zuidgerichte gevel en is in het midden geknikt om de zonnecondities te optimaliseren. De glazen zuidgerichte gevel maakt gebruik van passieve zonne-energie om het interieur op natuurlijke wijze te verwarmen, terwijl natuurlijke ventilatie, houten schermen en bestaande bomen in de zomer beschermen tegen oververhitting.

Gerelateerd: Barndominium: Groene Live-Work Space is een moderne update voor de wereldberoemde schuur

Het met sparren omzoomde interieur heeft hoge plafonds en een overvloed aan natuurlijk licht. De architect plaatste de dragende betonnen muren in het midden van de kamers en verstopte de stalen kolommen achter de glazen gevel om een ​​grotere illusie van ruimtelijkheid te creëren. De knik in het midden van het gebouw verdeelt het huis in twee delen: de open keuken, woonkamer en eetkamer in het westen en de privévertrekken in het oosten. Extra houten kamers voor vrije tijd en spelen zijn door het hele huis geplaatst. Het huis is voornamelijk ingericht met meubels gemaakt van natuurlijke materialen die een opvallend contrast vormen met de centrale betonnen muren.