Skip to main content

Dubai's Park Gate is een door zonne-energie aangedreven oase in de woestijn

Alleen omdat een gebouw in de woestijn ligt, betekent nog niet dat het warm moet zijn - tenminste dat dachten Adrian Smith + Gordon Gill bij het ontwerpen van hun mixed-use ontwikkeling, Park Gate. Het project bestaat uit zes gebogen torens bedekt met een zonnekap, met hangende tuinen en reflecterende plassen die fungeren als thermische putten. Geïnspireerd door de oude en moderne souks van het Midden-Oosten, zal Park Gate dienen als een plek om te rusten, te socializen en zaken te doen in het hart van Dubai.


Park Gate is opgezet als een gemengd ontwikkelingsproject van 4,7 miljoen m² met kantoren, winkelruimte en een hotel. De 6 licht gebogen torens worden in paren gegroepeerd en bedekt met een lichtgewicht gewelfde overkapping om schaduw te bieden aan het interieur, waardoor de grondtemperaturen met 10-15 graden worden verlaagd. Zonnepanelen bedekken het dak van de luifel en leveren hernieuwbare energie voor de ontwikkeling en bieden ook structuur voor de hangende hekjes en tuinen. De hangende tuinen worden bewaterd met een waterbesparend grijswatervernevelingssysteem en helpen de omgevingslucht af te koelen.

Georiënteerd om zonnewarmtewinst te verminderen en om optimale natuurlijke ventilatie in de vorm van zeebries te ontvangen, zal de gebogen structuur een schaduwrijke en koele onderbreking van de woestijnzon verstrekken. De balkons aan de binnenkant van de bogen kijken neer op de koele tuinen en reflecterende zwembaden eronder. De zoutwaterbassins fungeren als een thermische gootsteen, absorberen warmte overdag en geven deze 's nachts weer af. Droogtetolerante vegetatie wordt door de tuinen geplant en inheemse, zoutwatertolerante planten worden geplant in de buurt van de zwembaden, waardoor het drinkwaterverbruik wordt verminderd.

+ Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

fotocredits: © Adrian Smith + Gordon Gill Architecture