Skip to main content

Synagoge veranderde East Village Penthouse

Foto met dank aan Michael Falco

Wonen in New York vereist van je huis dat je je heiligdom bent. Er zijn talloze paden naar deze bestemming, maar een gelukkig echtpaar, Dominique Camacho en Gary Hirschkron, wonen eigenlijk in een opvangcentrum - meer bepaald een retro-ingerichte synagoge. Het gebouw, gelegen in East Village, was tot de jaren 80 een synagoge, toen het werd aangepast om vijf afzonderlijke woningen te maken. Bij de aankoop van het huis hebben Camacho en Hirschkron het "ooit-sombere toevluchtsoord gerenoveerd tot een moderne triplex met een exhibitionistische inslag", zoals Mimi Zeiger van de New York Times het stelde. Brooklyn-gebaseerde Manifold Architecture Studio trad op als adviserende architecten bij dit project en hielp het huis te vullen met elegante details, zoals de op maat ontworpen trappen, en werkte samen met Camacho om milieuvriendelijke afwerkingen, zoals VOC-verven met een lage VOC-waarde, te integreren.

Foto met dank aan Michael Falco

Het was belangrijk voor Camacho en Hirschkron dat hun nieuwe huis profiteerde van de mooie en grote ramen, die de open plattegrond met daglicht doordrenken. En elk niveau kan worden omschreven als open - van de lounge beneden, tot de bibliotheek op de tweede verdieping, zelfs de slaapkamer op de derde verdieping die uitkomt op het dakterras. De transparantie van het project is bijna schokkend, als je kijkt naar het minimalistische ontwerp van de trapbarristers en de wanden van de badkamer op de bovenverdieping - allemaal gemaakt van glazen panelen. Deze materiaalkeuze vergemakkelijkt de vloeiende elegantie van de trap van het eerste naar het tweede niveau en vervolgens opnieuw naar het tweede tot derde niveau - een ruimtelijk concept dat niet kon worden voltooid zonder de medewerking van klanten die de subtiele overgangen in de ruimte zouden kunnen waarderen met nauwelijks-daar scheidingen.

Als eigenaar van Sustainable NYC en een voorstander van behoud, was het voor Camacho belangrijk dat het huis respect toonde voor het milieu en de unieke geschiedenis van het gebouw. En hoewel het huis niet langer een synagoge lijkt te zijn, is de renovatie een eerbetoon aan de architecturale kenmerken van het gebouw met een eigentijdse uitstraling - een die transparantie, licht en openheid in een stad met dichte gebouwen op prijs stelt.