Het MUSE Museum van Renzo Piano is een duurzaam gebouw dat het rivierfront van Trento zal helpen revitaliseren

MUSE van Renzo Piano (MUseo delle ScienzE of Natural Science Museum) in Trento, Italië integreert duurzaamheid op macro- en microniveau. Het is niet alleen een duurzaam gebouw, maar een duurzame stedelijke interventie ontworpen om impact te hebben op de hele stad. Op stedelijke schaal revitaliseert het een voormalige brownfield-locatie die ooit de thuisbasis was van een fabriek voor de productie van Michelin-banden. Het verbindt dit rivierfrontgebied van Trento, grenzend aan de Adige-rivier, met het centrum van de stad en creëert een publieke attractie voor bezoekers terwijl het activiteiten ontplooit naar een voorheen verwaarloosd deel van de stad. En op de schaal van het gebouw vermindert het energieverbruik door gebruik te maken van fotovoltaïsche panelen, geothermische energie en een uitstekend passief koelontwerp. Het oogst regenwater ook om de binnentuin te bevloeien en maakt overal gebruik van lokaal geproduceerde en hernieuwbare materialen.

Het museum maakt deel uit van een grotere herontwikkelinginspanningen in dit deel van Trento, waaronder woningen, vrije tijd, winkels en kantoorruimte, allemaal ontworpen door Renzo Piano Building Workshop. De voormalige industriële site is in het noorden begrensd door het historische Palazzo delle Albere, in het zuiden door Monte Baldo Road en in het oosten door de spoorlijn. De Michelin bandenfabriek die er ooit was, sneed de stad volledig af van de rivier. En toen de fabriek eenmaal gesloten was, bleef de site lange tijd verwaarloosd. Deze herontwikkeling probeert de stad opnieuw te verbinden met het Adige-gebied aan de rivier en brengt ook de levendigheid van de stad terug naar dit lang verwaarloosde, lege land.

Het MUSE-gebouw zelf bevat verschillende innovatieve duurzaamheidsstrategieën, eerst met energie-efficiëntie. Fotovoltaïsche panelen op het dak, een energie-efficiënte drie-generatie energiecentrale en een geothermisch systeem zullen veel van de energiebehoeften van het gebouw leveren. Groene steen op de huid van het gebouw is ontworpen om thermische zonne-energie te absorberen, en natuurlijke ventilatie wordt meegenomen om de afhankelijkheid van mechanische koeling te verminderen. Hernieuwbare materialen zoals bamboe zullen de tentoonstelling aantrekken vloeren, terwijl de rest van het gebouw over een groot aantal lokaal geproduceerde materialen beschikt. Regenwater geoogst van het dak wordt verwacht dat het gebruik van drinkwater door het gebouw met 50% zal verminderen.

Zelfs de museumexposities zullen een duurzame missie hebben, omdat ze de natuurwetenschappen zullen vieren en ecosystemen omliggende Trento. Volgens de website van de MUSE zullen de tentoongestelde voorwerpen "de traditionele interesse in natuurlijke geschiedenis en onderzoek combineren, die alle natuurwetenschappelijke instellingen gemeen hebben, met specifieke aandacht voor ethische en sociale onderwerpen en voor actuele kwesties, zoals het milieu en duurzame ontwikkeling."

+ Renzo Piano Building Workshop

+ MUSE

Foto's © RPBW - Stefano Goldberg, Pubifoto

Loading...