Skip to main content

Administratief centrum van Slovenië Jesenice verslaat de hitte met een cortenstalen gevel

Administratief Centrum Jesenice combineert een aantal administratieve kantoren voor de gemeente Jesenice, Slovenië, onder één plat dak. Ontworpen door lokale firma Studio Kalamar, werd het stadskantoor direct beïnvloed door de prevalentie van de staalindustrie in het gebied en het bekleed in een roestige rode Cortenstaal gaas. In te zetten gaasvensters creëren een dynamische gevel die het gebouw beschermt tegen overmatige hitte en zorgt voor een zachte, natuurlijke daglichttoetreding. Het interieur was ingericht om een ​​fysieke en visuele verbinding tot stand te brengen tussen alle afdelingen om samenwerking te bevorderen.

Het nieuwe administratieve centrum, centraal gelegen in Jesenice, bevindt zich naast het gemeentegebouw door een grote rotonde met een monument voor staalarbeiders. Het gebouw maakt deel uit van het Ministerie van Openbaar Bestuur en combineert alle administratieve functies van de overheid (administratieve eenheid, belastingadministratie, landmeetkundige en kartelende autoriteit, inspecteurs en examencentrum) tot één gebouw. Studio Kalamar ontwierp het wigvormige gebouw met vier verdiepingen met een groot centraal atrium dat alle niveaus met elkaar verbindt en het interieur via daklichten overstroomt met daglicht. Interieurbruggen overspannen het atrium en verbinden verschillende afdelingen met elkaar, wat samenwerking aanmoedigt en bezoekers toestaat de entiteiten als één collectief te zien.

De regio Jesenice staat bekend om zijn industriële staalproductie traditie, en veel van de huizen in de omgeving zijn roestig rood. Het administratief centrum Jesenice is een eerbetoon aan deze traditie met zijn verweerde cortenstalen gevel. Shutters in de gevel openen en sluiten om een ​​dynamische ervaring te creëren, en de gevel werkt om de energie-efficiëntie van het gebouw te verbeteren door deze te overschaduwen tegen oververhitting en toch natuurlijke ventilatie door ramen toe te laten. Een strakke en efficiënte envelop vermindert energieverlies en zachte, diffuse daglichtverlichting vermindert de behoefte aan kunstmatige verlichting. De administratieve faciliteit is in 2012 voltooid.