Skip to main content

Caltech's Historisch Linde + Robinson Lab Gerenoveerd in een LEED Platinum Eco Center

Het historische astrofysica- en science center van Caltech is nu een LEED platina omgevingslabo dat zich richt op het minimaliseren van de impact van klimaatverandering. Dankzij de indrukwekkende renovatie van de laboratoria door de in San Francisco gevestigde Architectural Resources Group, gebruikt het Linde + Robinson-laboratorium een ā€‹ā€‹fractie van de energie die een typisch laboratorium in de regio zou gebruiken. Het energiegebruik werd drastisch verminderd met de hulp van een aantal efficiency-upgrades, gekoelde waterkoeling, zonne-energie, een brandstofcel en het zelfs adaptieve hergebruik van de telescoopapparatuur op het dak om direct zonlicht naar de darmen van het gebouw te brengen.

Caltech's Robinson Laboratory werd oorspronkelijk gebouwd in 1932 en heeft een Spaans missiestijlontwerp dat lijkt op veel van de gebouwen op de campus. Door trouw te blijven aan de oorspronkelijke aard van het gebouw wilde de Architectural Resources Group veel van de originele kenmerken behouden, terwijl de faciliteiten werden opgewaardeerd om energie-efficiënt en geavanceerd te zijn voor nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Wat efficiëntie betreft, had het historische gebouw al een aantal dingen voor zich, zoals dikke stenen muren die de overdracht van warmte gedurende de dag vertraagden, evenals een kleine algehele verhouding tussen ramen en exterieur. De bovengrondse vloeren zijn hersteld volgens de originele normen, maar met een sterke focus op duurzame en milieuvriendelijke materialen. De kelderverdiepingen met laboratoria werden aanzienlijk opgewaardeerd tot laboratoriumruimtes die flexibel konden veranderen naarmate de onderzoeksbehoeften werden bijgewerkt.

Het nieuwe Linde + Robinson Lab is nu gewijd aan onderzoek naar klimaatverandering en het gebouw behaalt op passende wijze een hoog niveau van duurzaamheid. Om de LEED-platina-certificering voor de renovatie te behalen, moest het ontwerpteam vele strategieën implementeren om het gebruik van energie en water te verminderen. Inheemse en droogtetolerante planten omringen de site terwijl regenwater wordt verzameld in een ondergrondse stortbak. Vóór de renovatie werd een gedetailleerd plan voor energiegebruik gemaakt op basis van de verwachte gebruikers, wat het ontwerpteam hielp bij het plannen van de apparatuur en het vinden van besparingen. De ramen werden ook geüpgraded met nieuwe energiezuinige panelen.

In plaats van de originele astronomie-uitrusting en de rooftop-dome uit te trekken, koos het ontwerpteam ervoor om ze op te knappen en in gebruik te nemen in het gebouw. De historische zonnetelescoop, die werd gebruikt om de zon te volgen en te bestuderen, werd weer in gebruik genomen en brengt nu licht over in de keldergebouwen met behulp van spiegels en glasvezel. Ondertussen bevat de 55 meter diepe put waarin de spiegels van de telescoop zijn opgeslagen, 58.000 gallons water dat wordt gebruikt om het gebouw overdag te koelen met behulp van stralende plafondpanelen. Daarnaast wordt het gebouw gedeeltelijk gevoed met een door biogas aangedreven brandstofcel en een 30 kW fotovoltaïsch systeem op het dak. Over het algemeen gebruikt de faciliteit een zesde van wat vergelijkbare laboratoria zouden gebruiken, wat nog indrukwekkender is omdat het geen nieuwbouw betreft. Voor een gedetailleerd overzicht van alle energie-efficiënte strategieën, bekijk dit artikel op ArchRecord.

+ Architectural Resources Group