Skip to main content

Het geplande eco-toerismecentrum zal de natuur en de donkere geschiedenis van Cambodja respecteren

Op Phnom Penh gebaseerde collaborative design practice Atelier COLE heeft onlangs ontwerpen onthuld voor Ang Trapeang Thmor Memorial Crane Reserve in Cambodja, een gepland informatiecentrum dat het tragische verleden van de regio herdenkt en de gevarieerde fauna van het reservaat benadrukt door ecotoerisme. Het interpretatiecentrum bevindt zich in het 12,650 hectare grote Ang Trapeang Thmor-natuurreservaat in het noordoosten van Cambodja en is ingepakt in glas om de verbinding met de omgeving te benadrukken. Het bevat ook informatiepresentaties over het duistere verleden van de site.


Hoewel de opdracht aanvankelijk een centrum zocht dat zich richtte op de natuur bij Ang Trapeang Thmor, een belangrijke ecologische hotspot en de thuisbasis van enkele van de zeldzaamste vogels ter wereld, breidde Atelier COLE de ontwerpruimte snel uit naar aanleiding van onderzoek naar de historische betekenis van de site. De Rode Khmer was ooit een natuurlijk bosmeer en breidde het reservoir van het gebied uit als onderdeel van een rampzalig ingenieursproject dat vermoedelijk resulteerde in 30.000 arbeidersdoden. Het voorgestelde centrum zal het bewustzijn van dit tragische verhaal verhogen, samen met de andere gruweldaden van de Cambodjaanse burgeroorlog en de daaropvolgende holocaust.

Gerelateerd: Eco Park in Uruguay Hoop om eco-toerisme te fuseren met non-profit duurzame projecten

"Het zal de huidige natuurlijke wonderen van de site in hun historische context plaatsen, waardoor mensen niet alleen begrijpen wat ze voor zich zien, maar ook wat er in het verleden is gebeurd", zegt Simon Manhood, technisch adviseur bij de Wildlife Conservation Society (WCS) naar The Phnom Penh Post. Naast de historische en ecologische interpretatieve tentoonstellingen zal het informatiecentrum ook een café-, winkel- en kijkplatform hebben. Dakramen en kamerhoge beglazing zorgen voor maximaal natuurlijk licht en uitzicht; ruwe houten kolommen accentueren het gebouw en verwijzen naar het beboste verleden van de site.