Skip to main content

EMPAC is een geavanceerd, heldergroen podium voor podiumkunsten

Het Experimentele Centrum voor Media en Performing Arts (EMPAC) in Troy, New York, is een nieuw kunstcentrum dat wordt gekenmerkt door zijn prachtige glimmende glazen gevel. Ontworpen niet alleen voor zijn innovatie in prestaties kunsten maar ook voor zijn geavanceerde technologieën en groen ontwerp, is het nieuwe centrum een ā€‹ā€‹baken van licht op de universiteit. EMPAC herbergt meerdere locaties, een radiostation, studio's en meer binnen de prominente glazen buitenkant ontworpen door Grimshaw New York.

Afbeelding © Peter Aaron

EMPAC's missie is om hoogwaardige ruimte te bieden voor innovatieve digitale kunst om percepties te veranderen over de aard van geluid en visie. Van het vooruitstekende luchtschipachtige theater dat in het gebouw naar de loopbruggen drijft om het contrast in materialen te zien, het kunstencentrum is een rijk visueel landschap. Binnen zijn er vijf verschillende optredens: een auditorium met 1200 zitplaatsen, een theater met 400 zitplaatsen, een studio met een zwarte doos, een studio met een witte doos en een dansstudio. Daarnaast beschikt de faciliteit over audio- en videobewerkingssuites, studio's voor artiesten in residentie en het radiostation van de campus.

Het gebouw is gebouwd in een steile helling met uitzicht op de rivier de Hudson. Het gebouw is gedeeltelijk onder de grond en komt uit de grond in een explosie van hout en glas met dwarsliggers. Grimshaw heeft de structuur ontworpen in overeenstemming met hun milieubeheersysteem en omvat een laag energieverbruik en een duurzaam ontwerp. De noordgordijngevel maakt gebruik van de grootste geïsoleerde glaspanelen en met glycol gevulde raamstijlen die worden gebruikt als verwarmings- en condensatie-eliminatiesysteem in de winter. Het concertgebouw is bekleed met duurzaam geoogst Western Red Cedar.

Afbeelding © Peter Aaron

De site is aangelegd voor erosiebestrijding en beplant met inheemse bomen en grasaanplant. Bezoekers hebben gemakkelijk toegang tot de site via het openbaar vervoer en genieten van parkeerplaatsen voor carpools en sommige met oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Het dak oogsten regenwater en is bedekt met een hoge albedo coating om de energie van de zon weer te geven. Verlichtings-, ventilatie- en CO2-sensoren bewaken de ruimte en passen de HVAC en verlichting aan om de energie te minimaliseren.

Grimshaw's New York-team won in 2001 een internationale ontwerpwedstrijd voor de bouw van het kunstencentrum, dat in 2008 werd voltooid. Na de benoeming van Grimshaw, de winnaar van de wedstrijd, Alan Balfour, decaan van de School of Architecture en lid van de jury, zei hij: Het onderscheid van de Grimshaw-inzending was dat het gebouw werd gezien als een geheel van instrumentale ruimten die door technologie werden gedefinieerd. Dit leek precies geschikt om de reeks uitvoeringen te huisvesten en nieuwe kennis te stimuleren die Rensselaer op het snijvlak van de kunsten met wetenschap en technologie zal brengen. "