Skip to main content

Dutch Energy Company Het hoofdkantoor van Eneco in New Rotterdam is een Gleaming, Sustainable Office Building

Dit voorjaar verhuisde het Nederlandse energiebedrijf Eneco zijn ruwweg 2.100 medewerkers naar een nieuw energiezuinig kantoorgebouw in Rotterdam. Het 14 verdiepingen tellende gebouw beschikt over een drie verdiepingen tellende, levende groene muur aan de buitenkant, zonnepanelen op zowel de zuidgerichte muur als het dak en zeer efficiënte verwarmings- en koelsystemen. Maar het is het interieur dat de show steelt. Ontworpen door Hofman Dujardin Architects en Fokkema & Partners, de open en flexibele binnenruimten worden overspoeld met natuurlijk licht, waardoor een gezonde en aangename werkomgeving ontstaat.

Het eerste dat werknemers tegenkomen wanneer ze aankomen bij het nieuwe kantoorgebouw van 30.000 vierkante meter, is het stijgende atrium, dat de kern van het gebouw met natuurlijk licht vult. De heldere witte ruimte reflecteert het licht van bovenaf, waardoor de behoefte aan kunstlicht verder afneemt. Drie grote trappen verbinden de ingang naar de eerste verdieping, waardoor werknemers de mogelijkheid hebben om de lift niet te nemen. Het interieur beschikt ook over verschillende levende groene muren, die helpen om de luchtkwaliteit van het gebouw te verbeteren.

Op de eerste verdieping zijn verschillende informele vergaderruimtes en conferentiezalen, waarvan de meeste verschillende tinten groen hebben. Om ruimte te besparen en de efficiëntie te verhogen, zijn er slechts 1.500 werkstations voor de 2.100 medewerkers van het bedrijf, rekening houdend met ziektedagen en vakantie. Daarom zijn de werkplekken opgevat als flexibele ruimtes die door verschillende mensen op verschillende dagen kunnen worden gebruikt.

Het dak van het gebouw heeft 288 zonnepanelen en een 'suntrack' fotovoltaïsch systeem dat de zon volgt. De buitenmuur heeft aan de ene kant een levende groene muur en aan de andere kant 366 zonnepanelen. De totale hoeveelheid stroom die door die zonnepanelen wordt opgewekt, is voldoende om 50 huishoudens van stroom te voorzien. Het gebouw is gelegen nabij station Rotterdam Alexander, waardoor openbaar vervoer een handige optie is. Maar het gebouw beschikt ook over een kleine vloot elektrische voertuigen voor gebruik door werknemers die buiten het treinsysteem moeten reizen.

+ Hofman Dujardin Architects

+ Fokkema & Partners