Skip to main content

Ofis 'Modern Reinterpretation of a Alpine Classic

De schoonheid van design ligt in het vinden van expressie in beperking. Toen het Sloveense bedrijf Ofis Arhitekti de opdracht kreeg om een ​​vakantiehuis te ontwerpen voor hun klant, maar de taak had dit te doen zonder de vooraf goedgekeurde 6-11 meter voetafdruk te overschrijden, deed het ontwerpteam precies dat. Het resultaat is een geïnspireerde en misleidende ruime, duurzame herinterpretatie van een Alpine-klassieker.

Het moderne chalet ligt hoog in de Sloveense Alpen in het pittoreske dorpje Stara Fuzina, dat deel uitmaakt van het nationale park Triglav en dat dus zeer strenge bouw- en bouwvoorschriften kent. De klant had de site oorspronkelijk gekocht met een bestaande vergunning om een ​​traditionele Sloveense alpenhut te bouwen, maar wilde iets moderners en duurzamer om te voldoen aan de behoeften en voorkeuren van zijn familie. Door te ontwerpen binnen de dimensies, dakhelling en materiaalvereisten, kon Ofis voorkomen dat een nieuwe bouwvergunning werd verkregen.

Grote hoekramen werden in de richting van de zon geplaatst, waardoor het chalet op zonnige winterdagen de zonnewarmte kon absorberen, zodat er geen verwarming meer nodig was. Thermische isolatie geplaatst tussen de buitenste en binnenste houtbekleding absorbeert warmte van de zon en straalt warmte uit door de muren. De bovenverdieping hangt over de onderste verdieping en creëert in de zomer een zonnescherm. Regenwater van het dak wordt tijdens de zomer opgevangen.

Het huis is opgebouwd uit stenen, houten pilaren en gevelpatronen nemen signalen van de plaatselijke volkstaal. Drie slaapkamers en een sauna bevinden zich beneden, terwijl de begane grond een gecombineerde keuken, eetkamer en woonkamer herbergt. De trappen wikkelen zich rond een grote open haard die zowel boven als beneden verwarmt.

+ Ofis Arhitekti