Skip to main content

Spaans treinstation gerenoveerd tot een centrum voor jeugd en openbare kunst met een groen dak

Espacio VIAS is een levendig, nieuw cultureel en jeugdkunstcentrum in Le? N, Spanje gemaakt van een historisch treinstation in het centrum van de stad. De renovatie van het station was een samenwerking tussen burgers en de stad en ontworpen door Estudio Sic om een ​​nieuwe openbare ruimte te creëren, de treinsporen te verbeteren en een ruimte te bieden voor creativiteit voor jongeren. Passief zonnepaneelontwerp en daglichtmix in de onlangs gerenoveerde ruimte en een gekanteld groen dak verlevendigen het gebied.

De site van het treinstation was eigendom van en werd geëxploiteerd door de Ferrocarriles de V? A Estrecha (FEVE lightraillijn), maar het station was in onbruik geraakt. Omdat het zich in een zeer druk deel van de stad bevindt, zou het transformeren van het station in de openbare ruimte congestie kunnen verminderen en een nieuwe publieke voorziening kunnen creëren. Het station zelf werd omgevormd tot een grote, open, multifunctionele galerieruimte, terwijl een nieuw gebouw in het noorden werd gebouwd om te worden gebruikt voor auditoriumruimte en kantoren. Buiten werden oude sporen omgevormd tot een openbaar plein en de oude draaitafel van de motor werd een openlucht amfitheater.

Een levendig groen dak boven het nieuwe gebouw aan de noordkant en maakt gebruik van de zuidelijke blootstelling voor daglicht en passieve verwarming en koeling op zonne-energie. Het dak overschaduwt de interne werkruimtes volledig in de zomer, waardoor het interieur koel blijft, terwijl thermische massa de temperatuur regelt. De zuidgevel van de nieuwe aanbouw is volledig bekleed met glas dat het interieur verbindt met het openbare plein en voldoende daglicht binnenhaalt. Estudio Sic voltooide het werk aan de renovatie in 2010, gedeeltelijk gefinancierd door het Instituto de la Juventud en geleid door een partnerschap tussen de stad Le? N en de LVEF.

+ Estudio Sic