Skip to main content

De textielafvalvrije textielfabriek van Exploration is geïnspireerd op de natuur, ontworpen door de wetenschap

Toen Exploration Architecture een afvalverwerkende textielfabriek in India ging ontwerpen, zochten ze naar biomimicry - de praktijk van het oplossen van menselijke problemen met inspiratie uit de natuur - voor antwoorden. Door dit te doen, kon het team een ​​ontwerp conceptualiseren dat het doel van de klant bereikte om zowel menselijke als milieurichtlijnen te ontmoeten met een structuur die radicaal afval reduceert in de resource-intensieve productie van textiel. Het definitieve plan zorgt voor een revolutie in de fabriekservaring voor werknemers binnen een duurzaam gebouw zonder afval.

Anders dan de typische fabrieksinstelling, eiste de klant van Exploration dat deze faciliteit "ontworpen en gebouwd moest worden om zo min mogelijk materiaal te gebruiken en een omgeving van wereldklasse moest bieden aan de 600 mensen die in de fabriek zullen werken", aldus het persbericht van het bedrijf. . Daartoe wordt de textielfabriek omringd door groene ruimte die zichtbaar zal zijn voor werknemers in de faciliteit, dankzij grote ruitvensters langs de zijkant van de constructie.

Gerelateerd: Zonne-energie piëzo-elektrische sportstadion breekt grond in India

Slim gebruik van hulpbronnen staat centraal in het ontwerp en inspiratie vanuit de natuur is de wortel van het water- en energiesysteem voor de textielfabriek. Het onderzoeksteam werkte samen met ingenieurs, met het werk van Janine Benyus als inspiratie. Door de reikwijdte van biomimicry steeg het team naar de uitdaging van de klant om een ​​nieuw paradigma voor de textielindustrie in India te ontwerpen. Architecten en wetenschappers kwamen samen om oplossingen te ontwikkelen met voordelen op de lange termijn.

Ontwerpen voor het gebouw zelf werden geïnspireerd door hiërarchische structuren in de biologie, zoals de spons van Euplectella-glas. Die structuur leidde tot het ontwerp van een lichtgewicht dak dat structuur, zonnestroomoogst en integratie van natuurlijk licht in het gebouw integreert.