Skip to main content

Facebook-commissie Frank Gehry ontwerpt nieuwe groene Menlo-parkcampus

Facebook heeft zojuist een enorme uitbreiding aangekondigd op hun Menlo Park-campus en het bedrijf heeft Prizker-prijswinnende sterrenwetenschapper Frank Gehry, die vooral bekend is om zijn glimmende, titanium-geklede iconen van blobitecture, opdracht gegeven om de uitbreiding te ontwerpen. Nog verrassender is dat we de ontwerpen hebben gezien, en tot nu toe lijken ze niet Gehry's handelsmerk onbegrijpelijke stapels titaniumcurves te bevatten. Het voorgestelde ontwerp is vrij milieuvriendelijk, met een enorm parkachtig, met bomen en gras omzoomd groen dak met banken en een wandelpad! Daarnaast diende Facebook voorstellen in bij de stad om het geplande nieuwe personeelsbestand van 6.000 mensen in staat te stellen om tussen oude en nieuwe campussen te reizen via een tunnel die is ontworpen voor voetgangers en fietsverkeer. Misschien was een eco-architect als Bill McDonough misschien een betere keuze geweest om het gigantische groendak te ontwerpen, maar het lijkt erop dat Facebook hier de status van icoon wilde hebben, omdat er maar weinig architecten bekend zijn dan Frank Gehry.

Het team van Zuckerberg heeft enkele wijzigingen aangebracht in het voormalige Sun Microsystems-gebouw dat ze sinds hun verhuizing afgelopen zomer hebben bezet. Dit gebied, de East Campus, beslaat 57 hectare en ongeveer 1 miljoen vierkante voet kantoorruimte. Het nieuwe plan stelt de oprichting voor van een 22 hectare grote westelijke campus, die hun voorgestelde huur van meer dan 6.000 mensen in de komende zes jaar zal kunnen huisvesten.

In Gehry's architecturale modellen van het West Campus-plan toont een groen dak zich uitstrekt over alle van de geplande bouwruimte. Het plan zal ook in overeenstemming zijn met de Water Efficient Landscape Ordinance van Menlo Park, die eist dat het gazon niet groter zal zijn dan 500 vierkante voet. In de niet-graszones bepaalt de verordening dat ten minste 80% van de planten inheemse planten, weinig water met planten of planten zonder water zijn. Het dak zal worden gepeperd met het eten van cafes en kiosken, zoals sushi-bars.

Meer dan een derde van de nieuwe werknemers zullen ingenieurs zijn en Everett Katigbak, de milieu-ontwerpmanager van Facebook, zorgt ervoor dat het nieuwe gebouw hier rekening mee houdt. "Bij elke stap van het plannen van het nieuwe gebouw heeft Frank rekening gehouden met onze engineeringcultuur", zegt Katigbak in een Facebook-bericht. "Het wordt een groot gebouw met één ruimte dat enigszins op een magazijn lijkt. Net zoals we nu doen, zal iedereen buiten zitten met bureaus die snel kunnen worden geschud als teams zich vormen en uiteenvallen rond projecten. "De nieuwe kantoren zullen ook cafés, mini-keukens en comfortabele pauzeruimtes omvatten.

De tunnel die de twee campussen met elkaar verbindt, is te zien in de bouwplannen die in 2011 zijn ingediend bij het Stadspark Menlo. Het pad creëert een doorvoerroute voor mensen en fietsen onder de Bayfront Expressway.

Frank Gehry is zo'n grote naam in de architectuur dat onvermijdelijk zijn gebouwen allemaal 'pictogrammen' lijken te worden, dus we verwachten dat Facebook hier met hun nieuwe campaus op een Bilbao-moment hoopt. Hoewel Gehry vooral bekend is om zijn swingende, technisch uitdagende, met titanium beklede gevels, merken we dat zijn meer recente werken bioscaping sterk bevorderen. Het Panamese Museum van Biodiversiteit, het Grand Park van L.A. en het Millennium Park in Chicago vangen allemaal het unieke karakter van Gehry, de aandacht voor de inheemse plantengroei, en creëren ruimtes die mensen naar buiten trekken. Als het team van Gehry dezelfde aandacht voor detail toepast op de Facebook West Campus, moeten toekomstige Facebook-werknemers blije kampeerders zijn. Slenteren op het dakpark van je kantoorgebouw terwijl je knabbelt aan sushi klinkt behoorlijk idyllisch!

Wat denk jij van Inhabitat-lezers? Ben je enthousiast over een door Gehry ontworpen Facebook-campus?

+ Facebook
+ Frank Gehry
Via Business Insider